ua en ru

Карантин через спалах АЧС в Луганській обл. буде повністю знятий до 8 квітня, - Держветфітослужба

Карантин, встановлений в Луганській області у зв'язку зі спалахом африканської чуми свиней (АЧС), уже знятий з трьох районів, а до 8 квітня буде знятий і з міста Луганськ.

Карантин, встановлений в Луганській області у зв'язку зі спалахом африканської чуми свиней (АЧС), уже знятий з трьох районів, а до 8 квітня 2014 р. буде знятий і з міста Луганськ. Про це повідомляє прес-служба Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України (Держветфітослужба).

У відомстві зазначають, що на сьогоднішній день карантин вже знято з трьох неблагополучних пунктів - у Станично-Луганському, Біловодському та Краснодонському районах Луганської області. 7-8 квітня буде знято карантин з міста Луганськ.

У Держветфітослужбі повідомили, що у Станично-Луганському, Біловодському районі та Луганську захворювання було виявлено серед диких тварин, а в Краснодонському районі (с. Давідо-Микільське) серед домашніх свиней, при цьому джерелом захворювання став труп дикої тварини, частину якого мешканець цього населеного пункту приніс до свого двору для годування домашніх тварин.

У зону спостереження (до 150 км навколо вогнища захворювання) увійшла територія Луганської та деяких районів Донецької та Харківської областей, де проводяться заходи з ліквідації та запобігання поширення захворювання.

Зокрема, Держветфітослужба проводить облік усього поголів'я домашніх і диких свиней у господарствах всіх форм власності, проводить клінічне спостереження за станом їх здоров'я. Також на території введено заборону на ринкову торгівлю живими свинями, продуктами їх забою та іншими продуктами свинарства.

Нагадаємо, у січні 2014 р. у Луганській області було зафіксовано чотири випадки захворювання тварин африканською чумою свиней. Через спалах АЧС в Україні Росія ввела тимчасове обмеження на постачання живих свиней та продукції свинарства з території Луганської області, а також посилила контроль за ввезенням на російську територію тваринницької продукції в ручній поклажі та багажі.

Разом з тим, Україна обмежила ввезення такої продукції з Литви та Польщі через загрозу поширення АЧС.