ua en ru

Канада підтримує військову операцію в Сирії, але брати участь в ній не має наміру

Канада підтримує військову операцію в Сирії, але брати участь в ній не буде, передає Reuters з посиланням на заяву прем'єр-міністра країни Стівена Харпера. За його словами, він переконаний у необхідності військових дій, оскільки бездіяльність на тлі ескалації використання хімічної зброї в Сирії створить "надзвичайно небезпечний прецедент". Таку заяву Харпер, попередньо поспілкувавшись з представниками США, Франції і Великобританії, зробив на зустрічі з журналістами в Торонто.

"Це дуже великий ризик, і ми підтримуємо наших союзників, які планують силові дії, щоб впоратися з цим. Тим не менш, у даний час уряд Канади не планує і не має ніяких власних планів споряджати канадську військову місію" , - сказав він.

Канада взяла участь у місії НАТО в 2011 р. проти режиму Муаммара Каддафі в Лівії, протягом деякого часу вона навіть командувала місією. Однак, що стосується Сирії, то Харпер зазначив, що конфлікт в країні носить переважно релігійний характер і не має ідеальних або очевидних рішень.

Вірогідність втручання західних сил у сирійський конфлікт зросла після лютої риторики Вашингтона і Лондона щодо застосування в передмісті Дамаску хімічної зброї. Повідомлення про атаку з'явилися в ЗМІ 21 серпня. За інформацією організації "Лікарі без меж", постраждали більше 3,5 тис. осіб, 355 загинули.

Напередодні засідання Ради Безпеки ООН з сирійського питання завершилося безрезультатно. Країнам-учасницям не вдалося прийти до згоди з питання запропонованого Великобританією проекту резолюції, що дозволяв військові дії проти арабської держави. Джерело в ООН повідомило, що документ відправлений на доопрацювання.