ua en ru

Як зберегти гроші в умовах девальвації

В першу чергу експерти радять диверсифікувати валюту заощаджень. Чи варто "переховувати" гроші у світлі падіння гривні і куди - розповіли експерти НВ.

В першу чергу експерти радять диверсифікувати валюту заощаджень. Чи варто "переховувати" гроші у світлі падіння гривні і куди - розповіли експерти НВ.

Депозити

В першу чергу експерти радять диверсифікувати валюту заощаджень.
"Близько 70% зберігати в національній валюті, а 30%, наприклад, у доларах США та євро. Однак якщо на поточний момент немає в наявності валютних накопичень, то придбання не є доцільним з огляду на те, що курс досяг невиправдано високого рівня", - говорить НВ експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Марія Сальникова.

Заощадження можна розмістити на депозитних рахунках з різним терміном. Прибутковість за валютними заощадженнями становитиме близько 8% річних, по депозитах у гривні для фізичних осіб - близько 20%. Прибутковість по депозитних вкладах у банку покриє очікувану за підсумками року інфляцію, а також підтримає стабільність банківського сектору України.

З такою схемою зберігання заощаджень в нинішніх умовах погоджується і старший аналітик міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. "Щоб визначити найбільш оптимальний спосіб зберігання заощаджень, потрібно враховувати два фактору: скільки у людей є грошей і наскільки вони, люди, ризикові. На сьогоднішній день депозити в гривні мають досить високий відсоток, який вище очікуваної інфляції. Іншими словами, якщо рівень очікуваної інфляції на сьогодні становить близько 20%, то на ринку депозитних пропозицій і під 22% річних. Відповідно, як мінімум зберегти кошти від інфляції вони дозволяють", - говорить Жолудь.
Експерт вважає, що якщо мова йде про депозиті на два-три роки, то вкладати більше 50% коштів у гривневий депозит - більш доцільно. Решта - в долари.

Долари

"Рекомендую долар по ряду причин, - пояснює він. - По-перше, зміни курсу більш значні у разі євро, ніж у випадку з доларом в обидві сторони. Тому можна не вгадати і програти в грошах. По-друге, у нас обсяги купівлі та продажу долара більше, ніж обсяги купівлі та продажу євро. Тому маржа по євро зазвичай вище, ніж по долару. І по-третє, ставки по євро у нас зазвичай нижче, ніж ставки по доларах в банках ".тільки в тому випадку, якщо доходи і витрати вкладника, в основному, гривневі, і курсові коливання на них особливо не впливають.

Інша справа - якщо людина збирає гроші, наприклад, на покупку автомобіля.
"З-за того, що вартість автомобіля вітчизняного виробництва прив'язана до цін імпортних автомобілів, то, відповідно, цей товар буде коливатися більше з вартістю долара, ніж у випадку, якби ваші витрати йшли на що-небудь більш "гривневе". Наприклад - на продукти харчування. Тому у випадку, коли ми збираємо саме на автомобіль, доцільно більшу вагу в депозиті мати для іноземної валюти", - пояснює Жолудь.

Золото

Не рекомендують експерти вкладати сьогодні в дорогоцінні метали: "Інвестиції в золото на поточний момент є досить дорогими через зростання вартості активу, як на світовому ринку, так і в Україні з умовою девальвації гривні", - пояснює Сальникова.

З початку року вартість золота у світі вже підвищилася на 8,6%, а девальвація гривні привнесла свою націнку. У підсумку, з січня зростання ціни золота становив 73,6% - до 539 грн за грам (курс НБУ). У короткостроковій перспективі вклади в золото є невигідними за рахунок великого спреду, який становить у середньому близько 7-9%, вважає Сальникова.
Якщо все ж вкладати в дорогоцінні метали, потрібно враховувати кілька моментів.

"Бажано брати злиток побільше, тому, що у випадку з дорогоцінними металами береться єдина комісія і відсотки від вартості. Відповідно, на малих злитках виходить велика комісія, - каже Жолудь. - По-друге, треба розуміти, що якщо ви маєте справу зі злитком золота і захочете його забрати з банку, нехай навіть на один день, вам доведеться пройти перевірку злитка - щоб банк переконатися, що ви нічого не відпиляли, не поміняли склад і так далі, а це платно, і крім того, у багатьох банках це відбувається виключно в Києві"
В-третіх - Жолудь не впевнений у подальшому істотному зростанні цін на дорогоцінні метали.

Нерухомість

Спірним способом зберігання, на думку економіста, сьогодні є і вкладення в нерухомість: впевненості в тому, що вона буде дорожчати, немає, зате є всі підстави припускати, що рости в ціні так, як депозити, вона, не буде.

Як зберегти гроші в умовах девальвації