ua en ru

Як нестабільність у фінансовому секторі впливає на нерухомість?

Про ситуацію на ринку нерухомості України «Коментарям» розповіла професійний ріелтор, голова одного з київських Клубів Системи партнерських продажів, член Професійного співтовариства ріелторів Маргарита Погосбекова.Спостерігається цього літа сезонний спад попиту на вторинному ринку нерухомості?Одна з основних особливостей цього літа - відсутність традиційного затишшя, пов'язаного з відпустками. Справа в тому, що революційна зима цього року, стрімке зростання курсу долара навесні і очікування президентських виборів наприкінці травня, - все це стримувало купівельний попит. Але потреба в житлі в Києві була, є і буде: з'являються нові сім'ї, народжуються діти, люди потребують зміни житлових умов. Крім того, столиця, як і раніше, цікава для жителів інших регіонів, яких приваблює набагато більш активний, ніж на периферії, ринок праці.

Про ситуацію на ринку нерухомості України «Коментарям» розповіла професійний ріелтор, голова одного з київських Клубів Системи партнерських продажів, член Професійного співтовариства ріелторів Маргарита Погосбекова.

Спостерігається цього літа сезонний спад попиту на вторинному ринку нерухомості?
Одна з основних особливостей цього літа - відсутність традиційного затишшя, пов'язаного з відпустками. Справа в тому, що революційна зима цього року, стрімке зростання курсу долара навесні і очікування президентських виборів наприкінці травня, - все це стримувало купівельний попит. Але потреба в житлі в Києві була, є і буде: з'являються нові сім'ї, народжуються діти, люди потребують зміни житлових умов. Крім того, столиця, як і раніше, цікава для жителів інших регіонів, яких приваблює набагато більш активний, ніж на периферії, ринок праці.
І ось цей відкладений попит почав виявляти себе, як тільки стабілізувався курс валюти і притихли політичні баталії.

Як все це відбилося на цінах на нерухомість?
Із зростанням курсу долара всі очікували падіння цін на квартири. Звичайно, ціни в порівнянні з осені 2013 року знизилися. Але якщо гривня просіла на 25-30%, то ціни в у.е. впали на 10-15 %. На вторинному ринку нерухомості усі ціни прив'язані до долара, і господарі готові робити знижку тільки під впливом якихось особистих обставин, що змушує продавати нерухомість саме зараз. Продавці впевнені, що нерухомість не повинна і не може знецінюватися в такому ж темпі, як і національна валюта в період нестабільної політичної обстановки. Деякі покупці, в свою чергу, знаходяться в стані паніки через їх знецінення гривневих заощаджень. Переговори продавців і покупців стають все більш складними і многовекторными, і все рідше відбуваються угоди без участі ріелторів.
Вплинули на київський ринок нерухомості масовий переїзд людей з-за подій на сході України?
Звичайно, з'явилися покупці і орендарі житла з регіонів, де йдуть бойові дії. Але їхня частка не настільки велика, щоб значно впливати на ціни або рівень попиту. Все-таки більшість людей їдуть не в Київ, а в ті регіони, де в них є родичі та друзі, які можуть їх прийняти. Купують квартири в Києві саме ті, хто все одно рано чи пізно збирався переїжджати, просто ситуація їх поквапила. А таких людей не може бути дуже багато.
Що чекає ринок нерухомості восени?
Будувати прогнози зараз - справа невдячна. Якби тут працювали тільки ринкові закони, то можна було б припускати певний розвиток. Але на вартість житла впливає і політична ситуація, і робота органів влади, і міжнародний авторитет Києва, і стан ринку праці в регіонах і в центрі. Якщо тверезо подивитися на все це в комплексі, на жаль, нічого хорошого не очікується. Так що звичайного осіннього підвищення цін в цьому році, швидше за все, не буде.

Це означає, що покупці можуть не поспішати, а спокійно вибирати кращий варіант?
Я прихильник того, що якщо квартира потрібна і вистачає грошей, потрібно не чекати, а робити покупку. Справа в тому, що на продаж виставляються тільки ті об'єкти, де господарі не мають іншого способу вирішити якусь свою проблему, крім як шляхом продажу найціннішого свого активу. Таких людей стає все менше, всі, у кого є можливість почекати, відкладають продажу до кращих часів. А продаж об'єкта мотивованого продавця за участю професійного ріелтора відбувається протягом декількох тижнів, хороші об'єкти за правильною ціною на ринку не затримуються. Тому в очікуванні «журавля в небі» можна упустити реально хороший варіант, про який потім будеш жаліти.

А що відбувається на первинному ринку?
Забудовники зараз у непростому становищі. Вони приваблюють покупців цінами, зафіксованими у гривні на рівні минулого року. З одного боку, це дуже вигідні покупки, а з іншого - велика небезпека для покупця, що будівництво в будь-який момент може зупинитися, і гроші опиняться замороженими на невизначений термін. Тому в кожному конкретному випадку потрібно окремо вивчати питання.
Що потрібно для того, щоб ситуація на ринку нерухомості стабілізувалася?
Якщо говорити про довгострокову перспективу, то, звичайно, в першу чергу мир у країні. А ще - економічна і політична стабільність. Потрібно, щоб люди були впевнені у своєму завтрашньому дні, мали роботу, постійний дохід. Потрібно, щоб банки давали кредити на умовах, при яких позичальники можуть продовжувати жити повноцінним життям. А тим, хто волею долі опинився залучений до вирішення проблем з нерухомістю (що продає або купує), бажаю бути готовим до компромісів, гнучким цінових очікуваннях і уважним до порад професіоналів.

Як нестабільність у фінансовому секторі впливає на нерухомість?