ua en ru

Як криза вплинула на ненадійних забудовників Києва?

Завдяки кризі в Києві кількість ненадійних забудовників зменшилася в рази. Але ризик придбати квартиру в будинку, який ніколи не буде добудований і раніше високий.Нещодавно чиновники з Міністерства регіонального розвитку та будівництва порахували, що в Києві лідирує по кількості довгобудів. Під цим поняттям маються на увазі об'єкти, які не були здані в эксплутацию на протяжениее п'яти років після обіцяних термінів. Таких у столиці виявилося 41. Класичним прикладом довгобуду є житловий комплекс «Дніпровські вежі».

Завдяки кризі в Києві кількість ненадійних забудовників зменшилася в рази. Але ризик придбати квартиру в будинку, який ніколи не буде добудований і раніше високий.
Нещодавно чиновники з Міністерства регіонального розвитку та будівництва порахували, що в Києві лідирує по кількості довгобудів. Під цим поняттям маються на увазі об'єкти, які не були здані в эксплутацию на протяжениее п'яти років після обіцяних термінів. Таких у столиці виявилося 41. Класичним прикладом довгобуду є житловий комплекс «Дніпровські вежі».
Є ще об'єкти, які складно назвати замороженими, але забудовники загрузли в судових конфлікти з мешканцями прилеглих будинків і змушені періодично зупиняти будівельні роботи. Наприклад, житловий комплекс «Печерський Бастіон», Fresco Sofia і т. д. На інших об'єктах немає робочих внаслідок корпоративного конфлікту забудовника з партнерами, а треті на межі зупинки, тому що у будівельних компаній настала гостра нестача грошей.

Що відлякує іноземців?
Близько 90% будинків в столиці зводиться українськими будівельними компаніями. Так, сегмент економ-класу практично повністю зайнятий вітчизняними гравцями. Зарубіжні інвестори, яких не дуже багато працює в сфері житлової нерухомості України, воліють зводити дорогі будинки. Це не є якоюсь примхою іноземців, а лише наслідок українських реалій.
При зведенні житла економ-класу будівельні компанії заробляють на «оборотах». Іншими словами, чим більше будинків буде побудовано, тим вище буде заробіток у забудовника, тому що як оптовий покупець будівельних матеріалів він може отримати велику знижку. Але знайти відповідні земельні ділянки в Києві, які є бездоганними з юридичної точки зору (тобто ті, на які не зможуть потім претендувати інші власники, які не є заставами, були відведені без порушення поточного законодавства тощо) досить складно. А «чисті» наділи за завищеною ціною - велика рідкість. Вітчизняні будівельники для вирішення подібних проблем використовують адмінресурс і додаткові платежі. Дочірнім компаніям іноземних підприємств складно пояснити і довести своїм головним офісам розмір і необхідність цих додаткових платежів.
Крім того, іноземні компанії не зводять типові проекти, а воліють підходити до кожного індивідуально в залежності від місця розташування об'єкта. Прикладом типового підходу до будівництва будинків може служити Харківський масив, де зведено дуже багато будинків, а соціальна інфраструктура: паркування, парки, дитячі майданчики тощо - на вагу золота.
Закордонні компанії намагаються більше уваги приділяти комплексу послуг і архітектурі будівель. Різниця в підходах особливо помітна на етапі проектування: західні архітектори набагато глибше опрацьовують передпроектне документування з точки зору навколишнього середовища. Вони намагаються, щоб об'єкт грамотно вписувався в загальний архітектурний вигляд міста, а мешканці будинку були забезпечені хоча б мінімальним набором соціальної інфраструктури.
Таким чином, проекти іноземних компаній спочатку володіють особливими параметрами та споживчими характеристиками, які притаманні, згідно української класифікації, для будинків класу бізнес - і еліт-. Крім того, фінансове благополуччя іноземних гравців залежить від економічного благополуччя їх рідної країни, а не України. Цей фактор особливо важливий, враховуючи поточний стан вітчизняної економіки. Один з небагатьох проектів житлових об'єктів іноземного девелопера - ЖК Park Avenue.

Які будинки «надійні»?
В ідеалі купувати житлові квадратні метри краще в будинках вже, введених в експлуатацію. Однак, такі квартири, як правило, дорожче на 10-15%, ніж розташовані в споруджуваних будинках. Тому багато інвесторів вважають за краще ризикнути, але заощадити. Дотримуючись певних правил безпеки, можна звести можливість зустрічі з неблагонадійними забудовниками до мінімуму

Досвід

Криза 2008-2009 рр. допоміг і частково розчистив ринок житлової нерухомості від невеликих компаній, які реалізовували свої проекти тільки за рахунок грошей залучених шляхом продажу квартир в недобудованих будинках.
Тим не менш, при аналізі надійності забудовника необхідно враховувати його досвід і дату створення компанії. Чим більше портфель реалізованих об'єктів у компанії, тим більше шансів, що будинок буде благополучно добудований.Публічність

У компанії є свій сайт, на якому вказані всі об'єкти компанії. Позитивною ознакою є наявність на сайті фоторепортажу, який постійно оновлюється, з будівельного майданчика.
Чистота забудовника
Жоден забудовник не застрахований від судових конфліктів з мешканцями прилеглих будинків. Справа в тому, що в столиці вже кілька років йде практика ущільнення існуючої забудови. Тому незадоволені жителі завжди знайдуться.
Найчастіше блокування будівельних робіт обуреними мешканцями є бізнесом. За можливість спокійно зводити об'єкт, забудовнику пропонують заплатити гроші організаторам мітингів і народного невдоволення. Примітно, що серед організаторів, у яких будівельники викуповують свій спокій, мешканці прилеглих будинків, як правило не зустрічаються.
Так чи інакше, але якщо забудовник допустив, що невдоволення жителів перейшла в судову площину, то ймовірність зупинки будівельних робіт збільшується. А це означає як мінімум те, що об'єкт не буде зданий в заявлені терміни.
Активні будівельні роботи
Мінімізувати ризики допоможе поїздка на будівельний майданчик. Чим вища готовність будівлі, тим менше шансів, що будівельна компанія відмовиться від своїх планів по зведенню будинку. Важливо відзначити, що на будівельному майданчику обов'язково повинні вестися активні будівельні роботи. Відсутність або невелика кількість (один-п'ять) робочих, є вірною ознакою фінансових труднощів у забудовника.
Наявність вагомих партнерів
Якщо з будівельної компанії працюють банки, то це дає гарантію юридичної чистоти об'єкта. Банк докладе максимум зусиль, щоб об'єкт був добудований, навіть якщо будівельна компанія не може його завершити самостійно.

Джерело: domik.ua

Як криза вплинула на ненадійних забудовників Києва?