ua en ru

Як зміни в законодавстві вплинули інвесторів на ринку нерухомості?

Зміни в законодавстві, які відбулися останнім часом, були як позитивними, так і негативними для ринку нерухомості в Україні.

Зміни в законодавстві, які відбулися останнім часом, були як позитивними, так і негативними для ринку нерухомості в Україні.

"Величезний плюс - це повернення оцінки нерухомості на своє місце. Спокуса сісти на ті грошові потоки, які організувала попередня команда, був великий. Те, що цього не сталося - це показник того, що громадська ініціатива працює, якщо вона цілеспрямована і наполеглива", - розповів голова комітету АФНУ з статистики і аналітики Едуард Бразас, пише UBR.

"Друге - це "подяку" Національному банку за продовження експериментів з обмеженням готівкових розрахунків. Це яскравий приклад того, як робити не треба. Спочатку треба створити елементи довіри до банківської системи, а не навпаки. Це спроба штучно змусити громадян кредитувати банки і держава. Тому що знаходження грошей у банку на сьогоднішній день я ніяк інакше не можу назвати, як дати в борг банкіру - з урахуванням того, як ці депозити можна знімати. Це призвело до збільшення конвертаційних витрат", - додав експерт.

В цій ситуації страждають в першу чергу громадяни, зауважив президент Асоціації фахівців з нерухомості Сергій Злидень. "Але держава від цього нічого не виграє. Виграють тільки комерційні банки, які вирішують свої питання за рахунок людей і держави. Сама ідея правильна, але методи реалізації - як завжди", - сказав він.

Нагадаємо, з 1 листопада 2013 постановою уряду №231 був встановлений новий порядок оцінки майна, призвела до фактичної монополізації даної послуги. Після скасування ухвали, оцінка нерухомості подешевшала приблизно в 8 разів.