ua en ru

Каддафі у зверненні до народу закликав до "звільнення Лівії від зрадників і НАТО"

Лівійський лідер Муаммар Каддафі рано вранці в понеділок закликав свій народ до "звільнення Лівії від зрадників і НАТО". Сьогодні державне телебачення прокрутило аудіо-виступ лідера Джамахірії, який проходив в прямому ефірі і супроводжувався тільки фотографіями, передає Reuters.

Виступ Каддафі прозвучав на тлі військових успіхів повстанців, які захопили ключові міста по дорозі на захід в Туніс, відірвавши Тріполі від основного маршруту поставок. Зокрема вони домоглися контролю над стратегічно важливим пунктом - м.Завія, де вони вже підняли свій прапор.

"Лівійський народ залишиться і революція "Аль-Фатех" (яка сприяла приходу Каддафі до влади в 1969 р.) теж залишиться. Рухатися вперед, ось наше завдання. Потрібно підняти свою зброю і йти дюйм за дюймом до боротьби за звільнення Лівії від зрадників і НАТО", - заявив лівійський лідер.

"Приготуйтеся до бою ... кров мучеників - це паливо на полі бою", - закликав Каддафі свій народ у зверненні.

Зазначимо, раніше сьогодні з'явилася інформація, що лівійські повстанці і представники уряду Каддафі пізно увечері в неділю, 14 серпня провели переговори в готелі в Тунісі. Про це Reuters повідомило джерело, близьке до політичного діалогу.

Нагадаємо, в лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, розколола країну на два табори - контрольований прихильниками Каддафі захід і схід, де перемогла опозиція.

17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала завдавати удари по військових і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.