ua en ru

Якість медичних послуг в Україні не відповідає витратам бюджету, - Світовий банк

Якість медичних послуг в Україні не відповідає витратам бюджету, - Світовий банк Фото: Сату Кахконен (World Bank Group)

Річні витрати на медицину складають 7% ВВП, що перевищує витрати на оборону

Якість медичних послуг в Україні не відповідає витратам державного бюджету на цю галузь (7% ВВП в рік). Про це в інтерв'ю телеканалу "112 Україна" заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен."112 Україна".

"7% ВВП на рік - висока цифра за міжнародними стандартами. Але те, що отримують люди, не відповідає їх очікуванням. Тривалість життя в Україні в середньому 71 рік. Це на 10 років менше, ніж у європейських країнах. Рівень туберкульозу та ВІЛ в Україні тільки збільшується, а не зменшується, як в інших державах. Лише 10% домогосподарств задоволені системою охорони здоров'я", - сказала Кахконен.

Вона здивувалася тому, що воююча держава витрачає на медицину більше, ніж на оборону (5% ВВП), однак при цьому стан медицини у країні залишає бажати кращого.

Представник Світового банку підкреслила необхідність реформування медичного сектора і заявила, що банк розраховує на ухвалення парламентом медичної реформи.

"Я відвідувала лікарні і бачила необхідність цієї реформи. В Україні не було жодної реформи системи охорони здоров'я з часу оголошення незалежності. Система, яка зараз працює, - спадок радянських часів з усіма її проблемами. Ми вітаємо мужні спроби уряду реформувати систему охорони здоров'я. Це критично, адже буде впливати на всіх українців", - зазначила Кахконен.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров'я рекомендував парламенту прийняти законопроект №6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" у другому читанні.