ua en ru

Кабміну пропонують спростити надання статусу постраждалим від військових дій дітям

Кабміну пропонують спростити надання статусу постраждалим від військових дій дітям Фото: Артур Палатний

Комітет ВР звернувся безпосередньо до прем’єра

Голова комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний звернувся до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо необхідності невідкладного внесення змін до урядової постанови "Про затвердження порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів". Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Так, зазначений порядок визначає однією з обов’язкових умов надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, наявність відкритого кримінального провадження про вчинення злочину щодо дитини та висновок експерта за результатами судової експертизи, проведеної в ході досудового розслідування в кримінальному провадженні, що встановлює факт отримання дитиною поранення, контузії, каліцтва, отримання фізичного, сексуального, психологічного насильства внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

"Члени Комітету вважають, що зазначена умова суперечить нормам міжнародного гуманітарного права, що застосовуються до держави-учасниці у випадку збройних конфліктів і мають відношення до дітей, зокрема, Конвенції ООН про права дитини, та Закону України "Про охорону дитинства", а саме визначення дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів", - зазначається у повідомленні.

На думку комітету, запропонована у постанові процедура призведе до повторної травматизації постраждалих дітей. Тому переважна більшість батьків будуть відмовлятися від подання зазначених заяв, щоб не погіршувати психічний стан дітей.

Комітет також звернув увагу прем’єра, що діти, відповідно до положення, отримують статус, при цьому не отримуючи будь-яких коштів чи пільг, а лише мають право на створення умов для медичної, психологічної, педагогічної реабілітації та соціальної реінтеграції.

У зв’язку з цим нардепи вважають за доцільне спростити порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, у тому числі, передбачити надання зазначеного статусу дитині у разі:

безпосереднього перебування на території, де в той час відбувалися воєнні дії, або на території, що перебувала під обстрілом бойовиків;

подання батьками дитини інших документів, що підтверджують факт отримання нею поранення, контузії, каліцтва, фізичного, сексуального, психологічного насильства внаслідок воєнних дій та збройного конфлікту, викрадення або незаконного вивезення за межі України, незаконного утримування, у тому числі, в полоні.

Нагадаємо, за даними Міжнародного надзвичайного дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) більше 200 тисяч дітей на Донбасі потребують психосоціальної підтримки.