ua en ru

У Кабміні заявили про неможливість компенсувати "Нафтогазу" збитки від поставок газу населенню

У Кабміні заявили про неможливість компенсувати "Нафтогазу" збитки від поставок газу населенню Фото: Володимир Кістіон (kmu.gov.ua)

Кістіон вважає неможливим відшкодування зважаючи поточного прибутку НАК

Кабінет міністрів заявляє про неможливість компенсації збитків НАК "Нафтогаз України" від поставок газу населенню. Про це заявляє віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон, повідомляє Урядовий портал.

За його словами, головним завданням "Нафтогазу" є забезпечення суспільних інтересів на газовому ринку, а не одержання прибутку, що чітко зафіксовано в урядовій постанові №351 "Основні принципи здійснення державної власності по НАК "Нафтогазу ». ".

Кістіон заявив, що НАК і так отримує надприбуток і підкреслив, що отримання надприбутку за рахунок найбільш незахищених верств населення неприпустимо.

Міністр зазначив, що нинішній рівень прибутку НАК "Нафтогазу" виключає виплату будь-якої компенсації компанії за постачання природного газу населенню за так званою спеціальною ціною. Компанія не несе ніяких економічно обґрунтованих втрат від покладання на неї обов'язків постачати газ населенню за спеціальною ціною - 4942 гривень за 1000 куб м.

"Чистий прибуток НАК "Нафтогаз України" в 2016 році склала 22,5 млрд гривень, що порівняно з попереднім роком, в рази більше (мінус 36,3 млрд гривень у 2015 році). Такі доходи свідчать, що економічно обґрунтованих витрат компанія не несе, особливо враховуючи те, що в структурі постачання газу - 95% "Нафтогаз" постачає населенню за так званою спеціальною ціною. Так про яку додаткової компенсації може йти мова при таких доходах ?! », - заявив Кістіон.

Структура поставок газу Нафтогазом за спеціальною ціною - 95% населення, 4% - бюджетним організаціям і на ринкових умовах промисловості - 1%, в кореляції з торішніми доходами, підтверджує: втрат компанія не несе.

Нагадаємо, суд зобов'язав Кабмін знайти кошти для компенсації "Нафтогазу" збитків від постачання газу населенню.