ua en ru

У Кабміні розповіли подробиці концепції монетизації субсидій

У Кабміні розповіли подробиці концепції монетизації субсидій Фото: Геннадій Зубко

Зубко сподівається на голосування за пакет законів щодо енергоефективності найближчим часом

Концепція монетизації субсидій передбачає, що споживач зможе зекономлені субсидії направити на енергоефективність. Про це на відкритті Третього Форуму енергоефективного партнерства в Києві розповів віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко, передає прес-служба відомства.

"Концепція монетизації субсидій, яку ми напрацювали разом із Всесвітнім банком, передбачає два кроки. Перший, на рівні підприємств теплоенергетики, щоб позбутися від клірингових розрахунків, а також прибрати монопольне становище НАК "Нафтогаз". По-друге, монетизація субсидій для споживачів, яка означає, що заощаджену частину коштів субсидії споживач зможе направити на енергоефективні заходи. Тут маємо потенціал в 52 млрд гривень, які держава витрачає на субсидії", - зазначив Зубко.

За його словами, ключове завдання реформи енергоефективності - зменшення навантаження енерговитрат і комунальних послуг на сімейний бюджет, державний і місцеві бюджети.

"Україна має потенціал скорочення споживання газу до 11,4 млрд куб. м", - сказав Зубко і додав, що розраховує на голосування за пакет законопроектів по енергоефективності у Верховній Раді на наступному пленарному тижні.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко назвав терміни виплати заощаджених субсидій.