ua en ru

У Кабміні назвали частку безробітних в Україні з вищою освітою

У Кабміні назвали частку безробітних в Україні з вищою освітою Фото: Лілія Гриневич (РБК-Україна)

МОН пропонує ввести дуальну освіту

В Україні на сьогодні більшість безробітних осіб мають вищу освіту. Про це сказала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич у ході засідання уряду в середу, 19 вересня, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Гриневич, люди з вищою освітою, які сьогодні не мають належного працевлаштування, складають 80%.

"Лише 20% наших випускників ідуть здобувати професійну освіту, а 80% - вищу…До прикладу, в Європі в середньому 40% випускників ідуть вчитися у заклади професійної освіти, а в таких країнах, як Чехія, Хорватія, Австрія та Фінляндія цей показник сягає 80%", - сказала Гриневич.

За словами міністра, це з одного боку це свідчить про диспропорцію в підготовці кадрів з професійною та вищою освітою, а з іншого - говорить про неналежний рівень підготовки як у професійних закладах освіти, так і у вищих.

Причиною таких показників Гриневич, зокрема називає і зношеність обладнання. У закладах вищої освіти рівень зношеності досягає 60-80%, а у профтехзакладах - і всі 100%.

Вирішити цю проблему МОН сподівається за рахунок впровадження концепції дуальної освіти. Тобто, узгодити взаємодію освітньої та виробничої сфери з підготовки кваліфікованих кадрів певного профілю. Зокрема, пропонується зміна співвідношення навчального часу: теоретичне навчання - 30%, виробниче навчання та виробнича практика - 70% навчальних годин. Оцінювання студента має відбуватися за результатами реальних показників, тобто безпосередньо на виробництві.

Нагадаємо, сьогодні, 19 вересня 2018, Кабінет міністрів України затвердив порядок реєстрації безробітних, згідно з яким запроваджується інститут кар'єрного радника. Постанова змінює підходи до роботи Державної служби зайнятості.