ua en ru

Кабмін схвалив концепцію впровадження дуальної освіти

Кабмін схвалив концепцію впровадження дуальної освіти Фото: засідання Камбіну (РБК-Україна)

Дуальна форма полягає у підготовці фахівців з практикою на підприємствах

Кабінет міністрів України схвалив концепцію підготовки фахівців за дуальною формою отримання освіти. Відповідні документи є у розпорядженні РБК-Україна.

Зазначимо, концепція передбачає встановлення рівноправного партнерства закладів вищої та професійно-технічної освіти, роботодавців і здобувачів освіти для отримання досвіду практичного застосування навичок в умовах реальної професійної діяльності.

Дуальна освіта передбачає просторове і часове поєднання навчання в навчальному закладі та на підприємствах і вимагає своєї нормативно-правової бази, тому однією з частин концепції є законодавче і нормативно-правове забезпечення.

Реалізація концепції здійснюватиметься за такими етапами:

  • I етап - розробка нормативно-правової бази для впровадження дуальної форми отримання освіти в повному обсязі (2018 і 2019 роки);
  • II етап - розробка типових моделей дуальної форми отримання освіти в навчальних закладах, реалізація пілотних проектів моделей дуальної форми, проведення оцінки ефективності (2019 і 2020 роки);
  • III етап - створення кластерів дуального освіти на базі конкурентоспроможних навчальних закладів та заінтересованих роботодавців, підприємств, установ, організацій, у тому числі тих, що належать до сфери управління органів державної влади (2020-2023 роки).

Фото: концепція підготовки фахівців за дуальною формою освіти

Нагадаємо, раніше міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зв'язала відсутність молодих кадрів серед вчителів з низькими зарплатами.