ua en ru

У Кабміні мають намір надати статус учасника бойових дій потерпілим на Майдані

У Кабміні мають намір надати статус учасника бойових дій потерпілим на Майдані Фото: Кабінет міністрів України

Кабмін схвалив законопроект щодо додаткового соціального захисту учасників Революції гідності

У Кабінеті міністрів України мають намір надати статус учасника бойових дій потерпілим на Майдані. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Кабміну.

Як зазначається, Кабмін схвалив законопроект щодо внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", яким, зокрема, передбачено надання учасникам Майдану статусу учасника бойових дій.

Як повідомляється, маються на увазі учасники масових акцій громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича, у ході яких майже тисяча осіб отримали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі).

Так, законопроектом передбачено надання особам, які стали інвалідами під час участі у Революції Гідності статусу інваліда війни. Разом з тим, бiльшiсть постраждалих учасників зазначених акцій протесту, які не отримали інвалідність, не мають законодавчо визначеного статусу, що унеможливлює отримання ними пільг.

"Залишається законодавчо не врегульованим статус громадян, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення антитерористичної операції, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, та населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, під час її проведення", - йдеться у повідомленні.

Таким чином, законопроектом передбачено визначення статусу учасника бойових дій для учасників Майдану, які одержали тілесні ушкодження, що не призвели до інвалідності. Також статус інваліда війни отримають громадяни, які отримали інвалідність внаслідок поранень під час проведення антитерористичної операції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що екс-президент України Віктор Янукович заявив про наявність доказів причетності Олександра Турчинова, Андрія Парубія та інших представників діючої влади до розстрілу Майдану.