ua en ru

У Кабміні не виключають повернення до закупівель російського газу

У Кабміні не виключають повернення до закупівель російського газу Фото: Володимир Кістіон (facebook.com/volodymyr.kistion)

Україна може повернутися до закупівель газу у "Газпрому" за умови переводу Європою закупівлі російського газу на кордон з РФ

Віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон заявив, що закуповувати природний газ безпосередньо у російського газового монополіста "Газпрому" в існуючому форматі відносин дуже ризиковано і безвідповідально, проте перенесення Європою закупівлі російського газу на кордон з РФ може змінити ситуацію. Про це він сказав в інтерв'ю "Економічній правді".

"Ніколи не говори ніколи... Якби ми перенесли точку обліку по транзиту на східний кордон, такий варіант (прямої закупівлі газу у" Газпрому ", - ред.) можна було б розглядати", - підкреслив він.

При цьому віце-прем'єр, коментуючи заяву, що російський газ буває дешевше, ніж купує Україна в Європі, нагадав, що "безкоштовний сир буває тільки в мишоловці".

"Ми можемо проаналізувати попередній досвід, коли нас прив'язували привабливими умовами, а потім вирішували всі свої питання", - додав Кістіон.

Нагадаємо, у вересні президент України Петро Порошенко заявив, що Україна вже майже два роки не закуповує російський газ. "У листопаді виповниться вже два роки, як ми не купуємо газ у Росії. Епоха газового шантажу - безповоротно в минулому!" - підкреслював глава держави.

Як повідомлялося, 19 липня Кабінет міністрів України затвердив фінансовий план Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" без підвищення ціни на газ для населення.