ua en ru

Кабмін затвердив програму розвитку державної системи використання повітряного простору України на 2010-2014 рр.

Кабінет міністрів України затвердив Програму розвитку державної системи використання повітряного простору України на 2010-2014 рр. Відповідна постанова від 13 січня 2010 р. №44 опублікована на офіційному сайті уряду. Координацію та контроль за виконанням програми здійснюють Мінтрансзв'язку разом з Міноборони. Безпосереднє здійснення заходів програми покладається на Державне підприємство обслуговування повітряного руху України.

У документі зазначено, що значна частина аеронавігаційного обладнання, що використовується в Україні, є застарілим і потребує ремонту та значних витрат на технічне обслуговування. Так, у 92% радіолокаторів строк придатності до використання давно минув, однак їх експлуатація здійснюється за рахунок продовження ресурсу. Законодавство з питань аеронавігаційного обслуговування потребує гармонізації з відповідними нормативними документами європейського співтовариства у сфері Єдиного європейського неба.

Технічна зношеність обладнання та недосконалість законодавства у сфері використання повітряного простору України не дають змоги повною мірою використати транзитний потенціал держави та негативно впливають на процес інтеграції вітчизняної системи у світову систему використання повітряного простору. Для забезпечення функціонування та розвитку державної системи використання повітряного простору України планується створити аеронавігаційну інтегровану мережу зв'язку, яка стане прообразом майбутнього національного сегмента світової мережі авіаційного електрозв'язку, створеного на основі магістральної транспортної телекомунікаційної мережі Державного підприємства обслуговування повітряного руху України.

Крім того, потребує оптимізації також навігаційна інфраструктура в аеропортах з невисокою інтенсивністю польотів ("Бердянськ", "Вінниця", "Івано-Франківськ", "Ізмаїл", "Кривий Ріг", "Тернопіль", "Чернівці", "Полтава", "Рівне", "Сєвєродонецьк", "Суми", "Хмельницький", "Черкаси").

Передбачається заміна засобів спостереження на основних аеродромах та маршрутах. Планується провести модернізацію автоматизованих систем керування повітряним рухом, планування та контролю за використанням повітряного простору України, вдосконалення метеорологічного забезпечення польотів на маршрутах, передпольотної підготовки екіпажів шляхом удосконалення системи централізованого метеорологічного забезпечення аеронавігації.

Фінансування програми передбачається здійснити за рахунок власних коштів Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (орієнтовно 70%) та коштів інвесторів (орієнтовно 30%). Сума коштів, необхідних для виконання програми, може змінюватися відповідно до технологічних вимог функціонування державної системи використання повітряного простору та поточної макроекономічної ситуації.

Програмою, зокрема, передбачено супроводження та виконання плану конвергенції та імплементації для України з урахуванням Європейського плану конвергенції та імплементації на суму 80 млн грн; модернізація обладнання ДВЧ-діапазону Украероруху для забезпечення авіаційного повітряного зв'язку в районних диспетчерських центрах та аеродромних диспетчерських вежах у містах Сімферополь, Дніпропетровськ, Львів, Одеса, Київ, Харків, Донецьк на суму 141,8 млн грн; удосконалення телекомунікаційної інфраструктури Украероруху щодо приєднання центрів керування повітряного руху до мереж зв'язку загального користування на суму 10 млн грн; установлення сучасних систем мовного зв'язку на об'єктах обслуговування повітряного руху Украероруху у містах Бориспіль, Київ, Харків, Донецьк, Запоріжжя, Ужгород, Миколаїв, розширення та модернізація існуючих систем комутації мовного зв'язку на суму 10 млн грн.

Крім того, передбачена модернізація аеродромних систем спостереження: перший етап - впровадження нових аеродромних радіолокаторів з режимом S в аеропортах "Бориспіль", "Сімферополь", "Львів", "Дніпропетровськ", "Одеса" на суму 115,2 млн грн, другий етап - модернізація аеродромних радіолокаторів в аеропортах "Івано-Франківськ", "Маріуполь", "Миколаїв", "Чернівці" на суму 32 млн грн.

Документ також передбачає модернізацію систем спостереження за повітряним рухом в районах аеродромів аеропортів "Донецьк" і "Ужгород" на суму 16 млн грн; заміну маршрутних радіолокаційних систем спостереження в Одеському регіональному структурному підрозділі Украероруху та у містах Житомирі і Дубному на нові з режимом S на суму 31 млн грн; створення мережі збирання, оброблення та розповсюдження даних спостереження Украероруху; надання доступу підрозділам Повітряних сил Збройних сил до зазначеної мережі на суму 20 млн грн; заміну інструментальних систем посадки у містах Львові і Харкові на суму 15 млн грн; оптимізацію навігаційної інфраструктури на суму 14 млн грн; модернізацію автоматизованих систем керування повітряним рухом Украероруху на суму 35,82 млн грн; будівництво нових аеродромних диспетчерських вишок в аеропортах "Севастополь", "Сімферополь", "Одеса", "Дніпропетровськ" на суму 40 млн грн; будівництво офісу Украероруху на суму 135 млн грн (у тому числі 35 млн грн - власні кошти, 100 млн грн - залучені кошти).