ua en ru

Кабмін може випустити ПДВ-облігації для відшкодування боргів з ПДВ - Мінфін.

Кабмін України може випустити спеціальні ОВДП, які відомі ринку як ПДВ-облігації, для відшкодування боргів з ПДВ . Про це РБК-Україна повідомив заступник міністра фінансів України Олександр Савченко. Випуск ПДВ-облігацій він назвав "реалістичним варіантом" вирішення проблеми з відшкодуванням ПДВ. "Можна дозволити підприємствам списати неотриманий ПДВ на витрати і за декілька років через податки компенсувати це. Але це поганий вихід. Кращий вихід - те, що ми уже робили 10 років назад, випустити ПДВ-облігації. Це реалістичний варіант. Можна комбінувати - процентів 30 виплатити, решта випустити облігаціями", - сказав О.Савченко.
Він також повідомив, що наразі у Кабміні України триває дискусія щодо конкретного механізму вирішення згаданої проблеми, але остаточне "рішення буде прийматися при підготовці нового бюджету (на 2010 р.)". "Я думаю, новий бюджет може бути розроблено протягом місяця", - уточнив О.Савченко.
Нагадаємо, що за інформацією ДПАУ, податківці подали до Держказначейства України реєстри на повернення податку на 1322 млн грн, а казначейство відшкодувало майже вдвічі менше - 698 млн грн. За інформацією УСПП обсяг невідшкодованого ПДВ 1 березня 2010 р. в Україні досягне 28 млрд грн.