ua en ru

Кабмін у понеділок затвердить річний і середньостроковий плани дій уряду

Кабмін у понеділок затвердить річний і середньостроковий плани дій уряду Фото: Володимир Гройсман

У планах уряду до 2020 року відновлення територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів

Кабінет міністрів України завтра, 3 квітня 2017 року, затвердить річний і середньостроковий плани дій уряду. Про це свідчить порядок денний засідання Кабміну, а також документи, що є у розпорядженні РБК-Україна.

Так, завтра на засіданні розглядатиметься проект розпорядження Кабінету міністрів України "Про затвердження середньострокового плану пріоритетних дій уряду до 2020 року та плану пріоритетних дій уряду на 2017 рік".

Доповідатиме перший віце-прем’єр-міністр України, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

Як зазначається, у пояснювальній записці до відповідного розпорядження Кабміну, проектом розпорядження затверджується середньостроковий план пріорітетних дій уряду до 2020 року та план пріорітетних дій уряду на 2017 рік з метою забезпечення середньострокового планування послідовних та комплексних реформ, зокрема визначених програмою діяльності Кабміну, Стратегією сталого розвитку "Україна-2020", Стратегією реформування державного управління України на 2016-2020 рока, Угодою про асоціацію між Україною та Євросоюзом, меморандумом про економічну і фінансову політику в межах спільної з Міжнародним валютним фондом програми в рамках механізму розширеного фінансування.

Повідомляється, що це дозволить покращити систему стратегічного планування, моніторингу та оцінювання, включаючи засади оцінювання результативності діяльності міністерств та інших держорганів у досягненні цілей впровадження запланованих політик.

Середньостроковий план дій уряду

При формуванні документу було обрано пріоритети, які матимуть найбільш відчутний вплив, драйвери змін у інших напрямках; закладені лише ті цілі, які можливо реалізувати; визначено чіткі механізми та етапи впровадження; встановлені зрозумілі та вимірні критерії оцінки; у документа є взаємозв'язок з розпочатими реформами та стратегічними документами.

Цілями середньострокового плану дій уряду є:

Економічне зростання

Економічне зростання має бути досягнуте за рахунок створення сприятливого інвестиційного клімату та утримання макроекономічної стабільності шляхом продовження фіскальної консолідації.

Економічне зростання забезпечить нові робочі місця, вищі доходи і скорочення бідності.

Пріоритетними діями уряду у цьому контексті вказано 30 пунктів, зокрема спрощення адміністрування податків, реформа митниці, реформування та розвиток фінансового сектору, створення системи моніторингу та контролю держдопомоги суб'єктам господарювання, дерегуляція і розвиток підприємництва та конкуренції, управління держвласніттю та приватизація, розвиток публічних закупівель, інновацій та реформа у сфері інтелектуальної власності, розвиток промвиробництва, експорту, залучення інвестицій та розширення зовнішньоеконосмічних зв'язків, регіональний економічний розвиток, реформа ринку праці, земельна реформа, удосконалення механізму стимулювання ринку АПК, якість і безпечність харчових продуктів, розвиток органічного ринку, підвищення енергонезалежності, впровадження третього енергопакета ЄС, реформа вугільної галузі, розвиток відновлювальної енергетики, енергоефективність та енергозбереження, розвиток житлово-комунального господарства, мінерально-сировинної бази, безпечне поводження з відходами, реформа транспортної галузі.

Ефективне врядування

Ефективного врядування планується досягти за рахунок впровадження реформи державного управління, децентралізації і реформи державних фінансів.

Ефективне врядування націлене на високу якість держпослуг і контролю суспільства над держкоштами.

Пріоритетними діями уряду у цьому контексті вказана, зокрема реформа системи держуправління, розвиток електронного урядування, децентралізація, реформа системи держуправління фінансами, запобігання зміні клімату, збереження природної спадщини.

Розвиток людського капіталу

Розвиток людського капіталу включає реформу системи охорони здоров'я, освіти, поліпшення надання державної соціальної підтримки, розвиток культури і спорту.

Розвиток людського капіталу спрямований на кращу якість життя, освіти і зростання продуктивності праці.

Пріоритетними діями уряду у цьому контексті є: нова система організації охорони здоров'я на засадах медстрахування, доступність ліків, реформування екстренної меддопомоги та удосконалення її надання, доступна та якісна освіта, фінансування науки, створення справедливої системи пенсійного страхування, соцпідтримка населення, національне патріотичне виховання, створення суспільного телебачення та радіомовлення, здорова нація, нові можливості для молоді, формування позитивного іміджу України.

Верховенство права і боротьба з корупцією

Верховенство права і боротьбу з корупцією планується забезпечити шляхом підтримки ефективного функціонування інститутів по боротьбі з корупцією, забезпечення рівного доступу до правосуддя, а також забезпечення ефективного захисту прав власності.

Верховенство права і боротьба з корупцією сприятиме функціональній справедливості і рівності.

Пріоритетними діями уряду у цьому контексті є: забезпечення функціонування Єдиного реєстру е-декларацій, підвищення рівня стандартів доброчесності чиновників, підтримка антикорупційної реформи, ефективна діяльність Держбюро розслідувань та Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, удосконалення системи держконтролю за партійними фінансами, реформа системи виконання судових рішень та системи пробації та ресоціалізації, рівний доступ до правосуддя та правової допомоги.

Безпека та оборона громадян

Безпека та оборона громадян включає питання захисту суверенітету та територіальної цілісності держави, а також найважливіші аспекти безпеки громадян. Це має дати громадянам України відчуття захищеності їх життя і свободи.

Пріоритетними діями уряду у цьому контексті є: впровадження об'єднаного керівництва силами оборони, впровадження ефективної політики, системи планування і управління ресурсами в секторі оборони, підвищення надійності охорони та рівня захищеності держкордону, забезпечення боєздатності та готовності Нацгвардії до виконання завдань, захист та відновлення політико-дипломатичним шляхом територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів, вирішення проблемних питань на територіях, що зазнали негативного впливу внаслідок тимчасової окупації або збройного конфлікту, захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, формування та реалізація держполітики у сфері інформбезпеки, просування інтересів України у світі, створення ефективної системи захисту населення від надзвичайних ситуацій, автоматизація процесів з реалізації держполітики у сфері міграції, забезпечення безпеки дорожнього руху, створення Національної телекомунікаційної мережі, забезпечення кіберзахисту.

План дій уряду на 2017 рік

Економічне зростання

Зокрема у планах Кабміну на 2017 рік розробка низки законопроектів щодо сплати податків, держстрахування, декларування доходів, створення нового органу, що займатиметься фінансовими правопорушеннями, розробка стратегії розвитку держбанків, розробка законопроекту про захист економічної конкуренції, тощо.

Ефективне врядування

У цьому контексті у плані дій уряду - розробка методики підготовки документів стратегічного планування, затвердження плану реалізації проекту впровадження електронного документообігу, питання оплати праці держслужбовців, проведення конкурсів на зайняття вакантних посад, запровадження єдиного веб-порталу електронного урядування, запровадження інституту старост, тощо.

Розвиток людського капіталу

Уряд у 2017 році, зокрема, планує оновлення системи підвищення кваліфікації вчителів, затвердження концепції розвитку педагогічної освіти, розшрирення програми дошкільних навчальних закладів, затвердження стандартів вищої школи, утвердження Нацради з питань науки та технологій, затвердження положень про новий Нацфонд досліджень.

Верховенство права і боротьба з корупцією

Кабмін у 2017 році має намір вирішити питання закупівлі серверного обладнання, необхіного для роботи реєстру е-декларування, сформувати групу з кооррдинації антикорупційних реформ, обрати керівництво Держбюро розслідувань, запустити професію приватного виконавця, тощо.

Безпека та оборона громадян

У цьому контексті серед планів уряду вказано удосконалення системи військового керівництва ЗСУ, розбудова спроможностей ЗСУ, створення Сил спецоперацій як окремого роду військ за стандартами НАТО, реформування Військової служби провопорядку у ЗСУ у Військову поліцію, удосконалення військової підготовки, створення центрів надання адмінпослу та облаштування КПП у Херсонській області, створення центру з розробки та реалізації державної інформполітики щодо Донбасу та Криму, протидія антиукраїнській пропаганді, тощо.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін профінансує закупівлю 300 шкільних автобусів у 2017.