ua en ru

Кабмін завтра розгляне законопроект про протидію домашньому насильству

Кабмін завтра розгляне законопроект про протидію домашньому насильству Фото: прем'єр-міністр України Володимир Гройсман

Також в законопроекті містяться норми щодо протидії насильству щодо жінок

Кабінет міністрів України завтра, 19 жовтня, розгляне законопроект про протидію домашньому насильству. Про це йдеться у порядку денному засідання Кабміну.

Як наголошується в пояснювальній записці, метою проекту акта є узгодження положень чинного законодавства України у сфері протидії домашньому насильству та насильству щодо жінок і адаптація його до європейських стандартів, що забезпечують підготовку бази для ратифікації, передбаченої розпорядженням Кабміну, Стамбульської конвенції.

Проектом закону пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Цивільний процесуальний кодекс, а також у шість законів щодо: рівних прав жінок і чоловіків, охорони дитинства, соціальної роботи з сім'ями, соцпослуг, судового збору і Нацполіції.

Зокрема, в законопроекті пропонується ряд змін і доповнень до чинного законодавства.

Так, пропонується додати пункт 7-3 ст. 36 Кодексу законів про працю України щодо підстав для припинення трудового договору з працівником. До таких підстав пропонується додати вступ в законну силу рішення суду про встановлення факту сексуальних домагань, інших протиправних актів сексуального характеру, що принижують честь і гідність осіб, які перебувають у відносинах трудового, службового, матеріального чи іншого підпорядкування.

Крім того, пропонується внести зміни і до Кодексу України про адміністративне правопорушення. Пропонується додати статтю 39-1 щодо направлення на проходження програми для кривдників.

Так, у разі вчинення домашнього насильства або невиконання термінового забороненого припису суду пропонується надати право при вирішенні питання про накладення стягнення за адміністративне правопорушення одночасно вирішити питання про направлення кривдника на проходження програм для кривдників, передбачених Законом України "Про запобігання та протидію домашньому насильству"

Крім того, в Цивільний процесуальний кодекс України пропонується внести деякі доповнення. Зокрема, щодо окремого судового розгляду про видачу обмежувального припису або його продовження, у чинному законодавстві ця норма відсутня.

Також планується додати окремий розділ про судовий розгляд щодо обмежувального припису.

Пропонується, щоб із заявою про видачу обмежувального припису могли звертатися особи, постраждалі від домашнього насильства, в тому числі і діти; особи, які постраждали від гендерно зумовленого насильства; прокурори у відповідності з функцією представництва громадянина або держави в суді.

Також в законопроекті передбачено розширення значення терміна "дискримінація за ознакою статі".

У новій редакції законопроекту він роз'яснюється як "ситуація, при якій особа та/або групи осіб за ознаками статі, які були, є і можуть бути дійсними або допустимими, відчуває обмеження визнання, реалізації або використанні правами і свободами або привілеями в будь-якій формі, встановленій Законом України "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні", крім випадків, коли такі обмеження або привілеї мають правомірний, об'єктивно обґрунтовану мету, способи досягнення якої є належними та необхідними".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що парламент може ввести кримінальну відповідальність за домашнє насильство.