ua en ru

Кабмін зареєстрував законопроект про звільнення імпорту газу від ПДВ

Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді Украйни законопроект № 3853-1 "Про внесення зміни до статті 197 Податкового кодексу України щодо звільнення від обкладення податком на додану вартість операцій із ввезення на митну територію України природного газу". Про це повідомляється на сайті ВР.

Уряд відзначає, що скасування з 1 січня 2014 р., норми щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій із ввезення на митну територію України природного газу призведе до дефіциту у НАК "Нафтогаз України" джерела фінансування відповідних зобов'язань, нарахованих виходячи із ціни закупівлі імпортованого природного газу (митної вартості),"оскільки джерело для їх сплати формується виходячи з цін на природний газ як товар, визначених на підставі встановлених НКРЕ для пільгових категорій споживачів регульованих цін на газ, за рахунок надходження ПДВ у складі виручки від реалізації імпортованого природного газу цим пільговим категоріям споживачів".

Тому урядовий законопроект пропонує доповнити статтю 197 Податкового кодексу України пунктом 197.22, згідно з яким звільняються від оподаткування ПДВ операції із ввезення на митну територію України природного газу.

"Звільняються від оподаткування операції із ввезення на митну територію України природного газу за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2711 21 00 00", - йдеться у проекті закону.

"Реалізація законопроекту дозволить забезпечити необхідні умови для здійснення своєчасних розрахунків як з постачальниками імпортованого природного газу, так і з державним бюджетом, а також для безперебійного забезпечення підприємств теплоенергетики, населення та бюджетних організацій природним газом без відволікання обігових коштів, необхідних, у тому числі, для створення запасів природного газу на опалювальний період та забезпечення сталої роботи підприємств паливно-енергетичного комплексу в цей період", - вважають автори законопроекту.