ua en ru

Кабмін випустить векселя для погашення боргів за рішеннями ЄСПЛ

Кабмін випустить векселя для погашення боргів за рішеннями ЄСПЛ Фото: Європейський суд з прав людини

Уряд реструктуризує борг станом на 1 січня 2015 р. за рішеннями судів, виконання яких гарантовано державою

Кабінет Міністрів України (Кабмін) має намір випустити векселі із терміном обігу до 7 років для погашення заборгованості за рішеннями Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Відповідна постанова від 16 вересня 2015 р. №703 опублікована сьогодні на урядовому сайті.

За даними постанови, Кабмін прийняв рішення реструктуризувати фактичну заборгованість, яка виникла станом на 1 січня 2015 р., за рішенням судів, виконання яких гарантовано державою, а також рішеннями ЄСПЛ, шляхом часткового погашення в розмірі до 10% сум за згаданим рішенням. На залишок суми будуть видані фінансові казначейські векселі терміном обігу до 7 років з відстрочкою платежів по цій заборгованості на 2 роки і відсотковою ставкою 3% річних.

Головним агентом, який буде в узгодженому постановою порядку здійснювати виплати грошима і передачу стягувачам отриманих від Державної казначейської служби фінансових векселів, а також оплату за ним, визначений "Ощадбанк".

У свою чергу, Міністерство фінансів України (Мінфін) повинен передбачати щороку в державному бюджеті кошти для компенсації "Ощадбанку" витрат, пов'язаних з виконанням пунктів цієї постанови.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ЄСПЛ надійшло кілька сотень позовів про порушення прав людини на Донбасі і в Криму.