ua en ru

Кабмін виділив понад 86 млн гривень на будівництво сховищ ядерних відходів

Кабмін виділив понад 86 млн гривень на будівництво сховищ ядерних відходів Фото: засідання Кабміну (РБК-Україна)

Кошти виділяються на сховища, де будуть зберігатися відходи ядерного палива

Кабінет міністрів України виділив понад 86 млн гривень на будівництво сховищ для довгострокового зберігання радіоактивних відходів від переробки відпрацьованого ядерного палива, що повертаються з Росії. Відповідні документи є у розпорядженні РБК-Україна.

Згідно з урядовим розпорядженням, Мінекології для Державного агентства з управління зоною відчуження в 2018 році виділять понад 86 млн гривень на виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу, будівництво на території комплексу "Вектор" та експлуатацію його об'єктів. Кошти виділяються за рахунок залишку коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, який утворився станом на 1 січня 2018.

Зазначимо, комплекс "Вектор" був введений в експлуатацію в 2006 році, він розташований в 17 км від Чорнобильської АЕС. Комплекс призначений для дезактивації і подальшого зберігання радіоактивних відходів, розсереджених по території зони відчуження. На території "Вектора" будуються сховища РАВ, які будуть повернуті до України після переробки в Росії.

Фото: розпорядження Кабміну

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна платила РФ 200 млн доларів на рік за зберігання відпрацьованого ядерного палива.