ua en ru

Кабмін виділив 45,2 га лісу під будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива

Кабмін виділив 45,2 га лісу під будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива Фото: Кабінет міністрів України

Ділянки виділені у зоні відчуження

Кабінет міністрів України виділив земельні ділянки загальною площею 45,2 гектара, розташовані у Київській області в зоні відчуження під будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Про це свідчить відповідне розпорядження №721, опубліковане на урядовому порталі.

"Уряд прийняв розпорядження щодо землевідведення під будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій та залізничної колії до нього", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що централізоване сховище буде розташоване у 30-кілометровій зоні відчуження території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, де населення постійно не проживає. Зона спостереження становитиме 600 метрів довкола майданчика сховища. Під час експлуатації централізованого сховища будуть застосовані передові новітні технології та устаткування для зберігання відпрацьованого ядерного палива, запропоновані американською компанією Holtec International.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) побудують за рахунок підписаного кредитної угоди на 260 млн доларів.