ua en ru

Кабмін виділив 300 млн грн на виплату дотації по 130-150 грн за гектар площ озимих, які потребують пересівання

Уряд виділив 300 млн грн з бюджету для виплати одноразової дотації сільгоспвиробникам в якості компенсації втрат, пов'язаних з пересівом озимих. Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Микола Безуглий, передає кореспондент РБК-Україна.

"З урахуванням значних площ пересіву минулого тижня урядом було прийнято рішення про виділення додатково 300 млн грн, які будуть надані сільгоспвиробникам як безповоротна дотація для часткової компенсації втрат, пов'язаних з пересівом. За нашими розрахунками сільгоспвиробники отримають від 130 до 150 грн на гектар площ, які будуть пересівати. Зараз проводяться роботи, організаційні заходи з розподілу цих коштів між регіонами", - сказав чиновник.

Він зазначив, що ніяких пріоритетів у питанні видачі дотацій немає і на "кожен гектар пересіву буде надана державна дотація".

Він також підкреслив, що валове виробництво пшениці в цьому році буде менше, ніж у минулому році "як через часткову втрату посівів, так і через те, що певна частина посівів є слабкою і розрідженою, і врожаю минулого року у нас сьогодні досягти неможна".

Нагадаємо, перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський 23 березня заявляв, що через несприятливі погодні умови з посіяних в 2012 р. 8,4 млн га озимих сходи отримано на площі 7,3 млн га або 87% від засіяного, з них в доброму та задовільному стані знаходяться 63% або 4,6 млн га. Загинули посіви, за словами Хорошковського, на площі 0,6 млн га або 8,5%. На площі 1,1 млн га (13%) - сходи не отримані.