ua en ru

Кабмін вніс у Раду законопроект про підвищення штрафів за порушення на виборах

Кабмін вніс у Раду законопроект про підвищення штрафів за порушення на виборах Фото: Кабмін (РБК-Украина)

Зараз на сайті парламенту відсутній текст законопроекту, однак він є у розпорядженні РБК-Україна

На сайті Верховної Ради України в п'ятницю, 13 квітня, з'явився урядовий законопроект №8270 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства". Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

Зараз текст проекту закону на сайті відсутній, останній етап проходження - переданий на розгляд керівництву.

Проектом пропонується встановити, що штрафи за передвиборчу агітацію особою, участь якого в ній заборонено законом, агітацію поза встановленими законом термінів, агітацію в формах із застосуванням засобів, які суперечать Конституції або законам України, збільшуються в межах від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів.

А стосовно службових і посадових осіб штрафи зростуть в межах від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів. Агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей, товарів, послуг, пільг планують карати штрафом в розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів.

Умисне розголошення виборцем результатів голосування шляхом їх демонстрації в приміщенні для голосування - від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів. Знищення виборцем свого бюлетеня, винос його за межі приміщення для голосування - від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів.

Нагадаємо, 11 квітня на своєму засіданні уряд схвалив зміни до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Раніше повідомлялося, що в Європарламенті чекають, що Верховна рада України прийме виборчий кодекс цієї осені. До слова, спікер ВР Андрій Парубій вважає, що Рада не встигне розглянути проект виборчого кодексу в квітні через велику кількість поправок, над якими зараз працює комітет.