ua en ru

Кабмін у 2010 р. прийняв 63 рішення про виділення коштів з резервного фонду на загальну суму 1 млрд 296,5 млн грн

Кабінет міністрів України в 2010 р. прийняв 63 рішення про виділення коштів з резервного фонду на загальну суму 1 млрд 296,5 млн грн із 1,5 млрд грн, визначених законом про держбюджет. З них для ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного характеру - 37% від спрямованих коштів; для ліквідації надзвичайних ситуацій природного характеру - 33%; на надання гуманітарної допомоги - 2%; на заходи із запобігання можливим надзвичайним ситуаціям - 17%; для фінансування інших заходів - 11%. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати, яка провела аудит використання коштів резервного фонду держбюджету у 2010 р.

Рахункова палата повідомила, що нормативно-правові акти Кабміну, які визначають напрями використання коштів резервного фонду і встановлюють процедури їх виділення та звітування про їхнє використання, не відповідають чинним законам та суперечать економічній суті резервного фонду. Тим самим створюються передумови для необґрунтованого виділення, а також незаконного, нецільового і неефективного використання резервних фінансових ресурсів.

Рахункова палата відзначила, що протягом 2010 р. резервний фонд залишався постійним додатковим джерелом Кабміну для фінансування існуючих бюджетних програм, а також використовувався з метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, що суперечить чинному законодавству. Зокрема, Бюджетним кодексом визначено, що резервний фонд бюджету формується для здійснення непередбачених видатків, які не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту бюджету. Такі фінансові резерви щороку закладаються законом про державний бюджет.