ua en ru

Кабмін затвердив законопроект МЕРТ, яким звужується застосування печаток в госпдіяльності підприємств

Кабінет міністрів України сьогодні на своєму засіданні затвердив законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення принципу провадження господарської діяльності суб'єктами приватного права без застосування печаток», яким звужується застосування печаток в господарській діяльності підприємств. Законопроект розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

Зокрема, законопроект пропонує спрощення процедури відкриття бізнесу шляхом переходу до добровільності використання печаток суб'єктами господарювання приватного права, тобто, підприємствам з приватною формою власності і фізособам-підприємцям.

Також, згідно з документом, необов'язково підтверджувати печаткою особистий підпис уповноваженої особи. Крім того, цим законопроектом запроваджується мораторій на отримання будь-яких документів дозвільного характеру для виготовлення печатки. Для цього Господарський кодекс доповнюється новою статтею 58-1, яка забороняє вимагати дозволи на виготовлення печаток.

«Прийняття проекту закону дозволить спростити процедуру створення нових підприємств, поліпшити позиції України в міжнародних рейтингах. Крім того, дія закону зменшить можливість для здійснення рейдерства і порушень при управлінні і веденні бізнесу. Такий простий приклад: коли на підприємстві відбувається зміна власника, то новий директор найчастіше не може приступити до обов'язків через маніпуляції попередників з печаткою - ні платіжку не відправити, ні договір укласти. З прийняттям цього закону така ситуація не виникне», - сказав міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.

Законопроект розроблений МЕРТ на виконання положень Національного плану дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 рр. «Заможне суспільство, конкурентоспроможності економіка, ефективна держава» та за дорученням уряду. Законопроект погоджено Мінфіном, Мін'юстом та Держпідприємництвом без зауважень.

Тим самим Україна в частині початку господарської діяльності наближається до світової практики, оскільки використання печаток в країнах Європи та СНД не передбачено ніде, крім України, Росії та Азербайджану.