ua en ru

Кабмін затвердив повернення до держбюджету коштів надмірно нарахованих субсидій

Кабмін затвердив повернення до держбюджету коштів надмірно нарахованих субсидій Фото: Зубко заявив, що решту можна буде використовувати в наступному сезоні

Частина невикористаних коштів залишається на рахунках домогосподарств на наступний опалювальний сезон

Кабінет міністрів затвердив порядок повернення до держбюджету невикористаних коштів на субсидії з можливістю їх використання в наступному сезоні. Відповідне рішення було прийнято сьогодні на засіданні уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Мова йде про необхідність забезпечення порядку повернення до бюджету коштів надміру нарахованих субсидій на підставі того, що були завищені державні соціальні нормативи споживання цих послуг", - сказав міністр соціальної політики Андрій Рева.


"Ми говоримо про залишок і частина цього залишку залишається на рахунках домогосподарств на наступний опалювальний сезон", - пояснив у свою чергу віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Згідно з документом, протягом опалювального періоду 2016 року (січень-березень) нарахування субсидій і пільг за соцнормам перевищили кількість спожитих населенням енергоресурсів. Таке перевищення в Мінсоцполітики оцінює в 11,2 млрд гривень, або 40% усіх зареєстрованих бюджетних зобов'язань по субсидіях (за нормами - 27,9 млрд гривень, а спожиті енергоресурси оцінюються в 16,7 млрд гривень).

Документом пропонується виключити з процесу повернення зайвої субсидії в бюджет узгодження з органами соцзахисту і закріпити, що сума повернення визначається на підставі "акта розрахунку виконавцем/виробником послуг загальної суми невикористаних субсидій".

При цьому невикористана субсидія на оплату послуг централізованого опалення повністю повертається в бюджет, а якщо мова йде про індивідуальне опалення, то частину надлишку субсидії зараховується як плата за послугу на наступний період. Зарахувати субсидіарні кошти в якості оплати за послугу можна, якщо сума невикористаного фінансування еквівалентна вартості 100 кубометрів природного газу або 150 кВт/год електроенергії.

У документі наголошується, що і зараз невикористані субсидії поверталися в бюджет, однак через відсутність чіткого механізму цей процес часто гальмується.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін затвердив бюджет Фонду соцстрахування на 2016 рік без дефіциту.