ua en ru

Кабмін затвердив Стратегію розвитку системи управління митними ризиками до 2022 року

Кабмін затвердив Стратегію розвитку системи управління митними ризиками до 2022 року Фото: Олександр Данилюк (КМУ)

Стратегія буде впроваджуватися в рамках реформування ДФС

Кабінет міністрів затвердив Стратегію розвитку системи управління ризиками в сфері митного контролю на період до 2022 року і план заходів щодо її реалізації. Таке рішення уряд ухвалив на своєму засіданні 27 грудня 2017 року, передає прес-служба Міністерства фінансів.

Суть стратегії в розвитку і вдосконаленні діючої в Україні системи управління митними ризиками для побудови сучасної, гнучкої, багатофункціональної системи управління митними ризиками, яка буде наповнюватися як на центральному, так і на регіональному рівнях.

В рамках заходів щодо забезпечення впровадження зазначеної стратегії розглядаються наступні аспекти: законодавче забезпечення, організаційна структура, процеси управління ризиками, взаємодія, IT-підтримка, ресурсне забезпечення та підготовка персоналу.

Планом здійснення заходів передбачено, зокрема:

- утворення окремого структурного підрозділу з питань управління митними ризиками із забезпеченням цілодобового режиму функціонування;

- утворення підрозділів з управління митними ризиками на митницях;

- проведення конкурсного відбору для доукомплектування підрозділів з управління митними ризиками;

- освіта в структурі ДФС структурного підрозділу з питань ведення бази даних цінової інформації про товари, отриманої, зокрема, з комерційних баз даних;

- введення націлювання при здійсненні митного контролю найбільш ризикових зовнішньоекономічних угод;

- створення комплексної системи моніторингу застосування системи управління ризиками;

- забезпечення розвитку програмного забезпечення для автоматизації процесу аналізу та оцінки ризиків, у тому числі для застосування в пунктах пропуску через державний кордон.

Нагадаємо, Європейський Союз виділить Україні 28 млн євро для реформування Державної фіскальної служби.

Кошти будуть виділені в рамках завершилася в грудні цього року дворічної міжнародної програми технічної допомоги ЄС для митних органів України "Тwinning".