ua en ru

Кабмін запускає створення Експортно-кредитного агентства

Кабмін запускає створення Експортно-кредитного агентства Фото: засідання Кабміну kmu.gov.ua)

Уряд переходить до запуску юридичної особи ЕКА

Кабінет міністрів України на засіданні 7 лютого 2018 року затвердив створення Експортно-кредитного агентства у вигляді приватного акціонерного товариства для забезпечення масштабного експорту українських товарів шляхом страхування, гарантування і здешевлення кредитування експорту. Проект відповідної постанови є в розпорядженні РБК-Україна.

Зокрема, Кабмін затвердив створення приватного акціонерного товариства "Експортно-кредитне агентство"; розміщення першого випуску акцій в кількості 200 тис. штук; статуту, положення про правління, положення про ревізійну комісію та порядок конкурсу на посаду члена наглядової ради ЕКА.

"Ми запускаємо створення Експортно-кредитного агентства, як пріоритет", - сказав в ході презентації перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Як підкреслив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, ЕКА має почати повноцінну роботу в 2018 році. У свою чергу міністр закордонних справ Павло Клімкін не підтримав проект постанови, оскільки, як він зазначив, документ не обговорювався з МЗС України.

Основною метою діяльності агентства буде стимулювання масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження. Зокрема, на добровільних засадах буде страхувати, надавати гарантії за договорами, а також брати участь у виконанні програми часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами.

Основними завданнями агентства визначені:

  • захист українських експортерів від ризику неплатежів та фінансових втрат, пов'язаних із виконанням зовнішньоекономічних договорів, шляхом страхування, перестрахування і гарантування;
  • впровадження сучасних фінансових технологій у зовнішній торгівлі та механізму підтримки експорту шляхом страхування, перестрахування і гарантування;
  • забезпечення розвитку експорту товарів (робіт, послуг) українського походження, підвищення конкурентоспроможності товарів на світовому ринку;
  • участь у виконанні програми часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами;
  • співпраця з міжнародними та іноземними фінансовими організаціями, в тому числі для акумуляції фінансової допомоги, для забезпечення зростання експорту і національної економіки.

Статутний капітал ЕКА становить 200 млн гривень, він ділиться на 200 тис. іменних акцій номінальною вартістю 1 000 гривень. Всі 100% статутного капіталу належить засновнику ЕКА - Кабінету міністрів України.

Нагадаємо, 1 лютого урядовий комітет схвалив установчі документи Експортно-кредитного агентства. Крім того, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговельний представник України Наталія Микольська заявила, що уряд може затвердити новий законопроект про експортне агентство в лютому.