ua en ru

Кабмін затвердив програму перегляду державних будівельних норм і правил до 2015 р

Кабінет міністрів України затвердив сьогодні, 13 квітня, Програму перегляду державних будівельних норм (ДБН) і правил на період до 2015 р. Метою програми, як поінформував віце-прем'єр-міністр України Віктор Тихонов є забезпечення розвитку національної системи нормування у будівництві шляхом перегляду державних будівельних норм і правил, за результатами якого вони можуть бути скасовані, внесені зміни до них чи розроблені нові ДБН і правила, повідомляє прес-служба уряду.

Головним чином це стосується тих норм, які були прийняті до набрання чинності закону України «Про будівельні норми» (№ 1704-VI від 5.11.2009), а на першому етапі підлягають перегляду ті, які прийняті до 1992 року. Всього більше 370 документів.
Основними напрямами програми, як було сказано, є удосконалення нормативної бази з питань будівництва, містобудування та архітектури, забезпечення адаптації державних будівельних норм до нормативної бази Європейського Союзу, створення механізму міжгалузевої координації робіт з нормування у будівництві. «Вагомою складовою діючих будівельних норм та нормативних документів є специфічні за суттю нормативи, які повинні розроблятися галузевими міністерствами у межах своїх повноважень. Значна їх кількість - це документи колишнього СРСР за позначками БН та П та БН, прийняті в 70-90 роках минулого століття і потребують невідкладного перегляду», - наголосив В.Тихонов.

В.Тихонов зазначив, що затверджена програма передбачає формування системи базових організацій з науково-технічної діяльності у будівництві, а також створення центрального фонду будівельних норм.
«Не чекаючи Програми, нам вдалося вже оновити нормативну базу більше, як на половину. У 2010 році кількість переглянутих будівельних норм за позначками БН від успадкованого загалу досягла 78%. Завершення роботи з перегляду застарілих державних стандартів заплановано на 2011, а будівельних норм - на 2012 роки», - додав В.Тихонов.

Нагадаємо, 12 березня 2011 р. в Україні набрав чинності урядовий закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві. Текст закону про регулювання містобудівної діяльності опублікований в сьогоднішньому номері газети "Голос України". "Будівельники бачать серйозні наміри і Президента і уряди реформувати будівельну галузь і створити для неї можливість відновитися і почати розвиватися. Це підтверджується тим, що розроблений нами закон за ініціативою віце-прем'єр міністра Сергія Тігіпко все-таки прийнятий і набрав чинності, - заявив голова Української будівельної асоціації (УБА) Лев Парцхаладзе.