ua en ru

Кабмін затвердив проект оновленої енергостратегії України до 2030 року

Кабінет міністрів України затвердив проект оновленої енергетичної стратегії на період до 2030 р. Про це журналістам повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-України.

Кабінет міністрів України затвердив проект оновленої енергетичної стратегії на період до 2030 р. Про це журналістам повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-України.

"Так, прийняли. Були внесені деякі правки. Ми продумали, як спростити підключення генерації на відновлюваних джерелах. Ми врахували практично всі обставини, але ще раз хочу сказати про те, що в країні найвищі ставки, якщо порівнювати з європейськими країнами, щодо компенсації компаніям, що працюють на поновлюваних джерелах енергії", - зазначив міністр.

Водночас він не розкрив жодних подробиць документа, зокрема, не уточнив плановану частку відновлюваної енергетики в енергобалансі країни.

Нагадаємо, згідно з раніше оприлюдненим проектом енергостратегії, Україна планує до 2030 р. видобувати щорічно близько 3,6 млн т нафти і газового конденсату, фактично зберігши вилучення вуглеводнів на рівні 2010 р.

Згідно з документом, у період до 2030 р. Україна буде знижувати видобуток нафти і газоконденсату. Так, до 2015 р. вона складе 2,8 млн т, до 2020 і 2025 рр. - 2,4 млн т.

Однією з головних причин падіння показників стане зниження витяги з чинних виснажених великих родовищ при відсутності розвідки нових запасів, а також низький коефіцієнт видобутку нафти, що не перевищує в середньому 30%.

Слід зазначити, що постійне зниження видобутку нафти і конденсату в Україні в останні роки відбувається через те, що понад 80% всього видобутку забезпечують 15 родовищ, дебіт яких знижується, а рівень виснаженості становить близько 60%.

Читайте також: Кабмін передав Міненерговугілля 302 млн грн для впровадження енергетичної стратегії

Видобуток нафти в Україні в 2012 р. знизився на 1,4% в порівнянні з 2011 р. - до 2,37 млн т. Основною причиною скорочення видобутку нафти є зниження показників роботи ПАТ "Укрнафта", на яке припадає близько 85% видобутку нафти в країні.

За підсумками 2012 р. "Укрнафта" скоротила видобуток нафти на 2,2% порівняно з 2011 р. - до 2,03 млн т.