ua en ru

Кабмін затвердив порядок страхування під час промислового видобування газу

Кабінет міністрів України затвердив порядок страхування майнових ризиків під час дослідно-промислового і промислового видобування газу

Кабінет міністрів України затвердив порядок страхування майнових ризиків під час дослідно-промислового і промислового видобування газу. Про це йдеться в постанові уряду № 980 від 13 листопада 2013 р.

"Затвердити Порядок і правила проведення обов'язкового страхування майнових ризиків користувача надр під час дослідно-промислового і промислового видобування та використання газу (метану) вугільних родовищ", - йдеться у документі.

Згідно з порядком, предметом договору страхування є майнові інтереси.

"Страховим випадком є певна подія, внаслідок якої у страхувальника виникає обов'язок щодо відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу у зв'язку з аварією чи технічними неполадками та/або державному майну, що було надане в користування, протягом строку промислової розробки родовищ нафти і газу, за умови, що подія, яка призвела до заподіяння такої шкоди, сталася в період дії договору обов'язкового страхування та встановлено причинно-наслідковий зв'язок між заподіянням такої шкоди та діяльністю страхувальника з промислової розробки родовищ нафти і газу", - йдеться в документі.

У разі настання події, що має ознаки страхового випадку, страхувальник повинен протягом 2 робочих днів після того, як про неї стало відомо, письмово повідомити страховика про подію, її характер, попередньо встановлені причини, орієнтовний розмір збитків та вжиті заходи щодо зменшення їх розміру.

Страхова сума за одним договором обов'язкового страхування становить 10 млн неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 млн грн) на момент визначення її конкретного розміру. Проте сума страхового відшкодування не повинна перевищувати розміру прямого збитку, якого зазнала третя особа.

Для підприємств, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50%, страхова сума за одним договором обов'язкового страхування становить 5 млн неоподатковуваних мінімумів (85 млн грн) на момент визначення її конкретного розміру.

"Розмір страхового платежу, який підлягає внесенню згідно з договором обов'язкового страхування, визначається шляхом множення страхової суми за договором обов'язкового страхування на визначений страховий тариф", - йдеться у документі.