ua en ru

Кабмін затвердив порядок створення страхового запасу газу в розмірі 10% квартальних обсягів постачання споживачам

Кабінет міністрів України затвердив порядок створення страхового запасу газу в розмірі 10% договірних квартальних обсягів поставки природного газу споживачам. Про це йдеться в постанові Кабміну № 1062 від 21 листопада 2012 р.

Згідно з порядком страховий запас створюється газопостачальними підприємствами за рахунок власних або залучених коштів, крім обсягів його використання на власні потреби.

Для визначених урядом гарантованих постачальників природного газу страховим запасом для задоволення потреб їх споживачів вважається природний газ, який закачується НАК "Нафтогаз України" в підземних сховищ газу.

Створення страхового запасу здійснюється шляхом закачування природного газу в натуральній формі в підземні сховища газу і/або закупівлі природного газу у інших власників, які зберігають відповідні ресурси газу в підземні сховища газу.

Страховий запас зберігається на умовах, визначених згідно з типовим договором зберігання (закачування, зберігання, відбір) природного газу, затвердженим НКРЕ.

У разі використання постачальником частині страхового запасу він зобов'язаний протягом місяця відновити використаний обсяг природного газу.

У разі припинення або скорочення обсягів поставок природного газу постачальник має право повністю або частково відібрати надлишкові обсяги страхового запасу з підземних сховищ газу.