ua en ru

Кабмін затвердив порядок проведення евакуації у разі виникнення надзвичайних ситуацій

Кабінет міністрів України затвердив порядок проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Відповідна постанова уряду №841 від 30 жовтня 2013 р. опублікована в газеті "Урядовий кур'єр".

"Кабінет міністрів України постановляє затвердити порядок проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру", - йдеться у повідомленні.

Також Кабмін визнав такою, що втратила чинність постанову від 26 жовтня 2001 р. №1432 "Про затвердження положення про порядок проведення евакуації населення у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру".

Згідно новому порядку залежно від обстановки, що склалася під час надзвичайної ситуації проводиться загальна або часткова евакуація населення тимчасового або безповоротного характеру.

"Обов'язковій евакуації підлягає населення у разі виникнення загрози аварії з викидом радіоактивних і небезпечних хімічних речовин, катастрофічного затоплення місцевості та землетрусів, масових лісових і торф'яних пожеж, зсувів, інших геологічних та гідрогеологічних явищ і процесів, збройних конфліктів. Загальна евакуація населення проводиться із зон радіоактивного та хімічного забруднення, катастрофічного затоплення населених пунктів у разі руйнування гідротехнічних (гідрозахисних) споруд, хвиля прориву яких може досягнути зазначених населених пунктів менше ніж за чотири години", - йдеться у документі.

Нагадаємо, у попередньому порядку евакуація не поділялася на тимчасову та безповоротну та залежала від характеру надзвичайної ситуації (хімічне, радіоактивне забруднення, катастрофи природнього характеру та ін.)

Також згідно нового прядку, евакуацію населення та матеріальних і культурних цінностей здійснюють спеціально створені на регіональному та місцевому рівні органів з евакуації, а також органів з евакуації на об'єктах господарювання (з чисельністю працюючого персоналу менш як 50 осіб), в той час на згідно старого порядку евакуацію населення та матеріальних і культурних цінностей займалися органи МВС.

Крім того, планування заходів з евакуації населення здійснюється за методикою, затвердженою Міністерством оборони України.
Згідно старого порядку планування і проведення евакуації здійснювали органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підрозділи ДержЧС, МОЗ та МВС у межах своєї компетенції.