ua en ru

Кабмін затвердив порядок відкриття та закриття морських портів та порядок ведення реєстру морських портів України

Кабінет міністрів Україна не сьогоднішньому засіданні прийняв проекти постанов "Про затвердження Порядку відкриття і закриття морських портів в Україні" та "Про затвердження Порядку ведення реєстру морських портів України". Про це повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури.

"Прийняття цього акта дозволить приймати рішення щодо відкриття / закриття морського порту обгрунтовано з урахуванням наявності в морському порту обладнання та обладнання, необхідного для обслуговування суден і пасажирів, проведення вантажних, транспортних та експедиційних робіт, забезпечення належного рівня безпеки мореплавства, пов'язаних з цим видів господарської діяльності, і як наслідок сприятиме захисту життя і здоров'я людей і запобігання забруднення навколишнього середовища", - зазначив міністр інфраструктури Володимир Козак.

Документом визначено комплекс заходів, реалізація яких повинна передувати власне прийняттю рішення про відкриття морського порту. Визначено та підстави і порядок його закриття.

Облік морських портів буде здійснюватися за допомогою спеціально створеної електронної бази даних - реєстру морських портів України, порядок ведення якого також схвалений сьогодні урядом.

До реєстру вноситимуться такі відомості: реєстраційний номер морського порту і дата реєстрації, його назва та місцезнаходження, найменування та місцезнаходження адміністрації морського порту, дата і підстава відкриття морського порту, межі його території та акваторії, основні технічні характеристики порту (в тому числі його можливості перевантаження вантажів, обслуговування суден та / або пасажирів), перелік причалів і морських терміналів у межах морського порту.

Крім того, до реєстру вноситиметься інформація про послуги, що надаються на території морського порту, про групи вантажів, що обробляються в порту. У реєстрі також з'явиться список портових операторів та послуг, які вони надають. Міститися відомості про обмеження з безпеки мореплавства в акваторії морського порту.

Мінінфраструктури повинно забезпечити створення такої електронної бази даних як реєстр і здійснювати контроль за її веденням. Адміністратором ж реєстру буде адміністрація морських портів України, яка згідно з чинним законодавством збирати і здійснювати облік даних, що вносяться до реєстру, вирішувати організаційні питання в процесі його ведення, а також забезпечувати технічне та технологічне супроводження реєстру, надання доступу до нього, збереження і захист даних, містяться в реєстрі.

Читайте також: Кабмін має намір спростити контроль та оформлення вантажів у портах