ua en ru

Кабмін затвердив план заходів щодо реформування місцевого самоврядування в Україні

Кабінет міністрів України затвердив план заходів щодо реалізації концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Кабінет міністрів України затвердив план заходів щодо реалізації концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Про це йдеться у розпорядженні уряду № 591-р від 18 червня 2014 р.

"Затвердити план заходів щодо реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні", - йдеться в документі.

Так, уряд доручив Мінрегіон, Мін'юст, Мінфін, Мінекономрозвитку протягом II кварталу 2014 р. розробити концептуальні пропозиції щодо внесення змін до Конституції України стосовно реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Також Кабмін доручив Мінфіну, Мінрегіону та іншим заінтересованим центральним та місцевим органам виконавчої влади до липня 2014 р. підготувати змін до Бюджетного та Податкового кодексів України в частині децентралізації фінансів, зміцнення матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування.

Крім того, згідно з розпорядженням, Мінагрополітики, Мінприроди, Мінрегіон, Мінфін, Мінекономрозвитку, Мін'юст, Держземагентство та ін. повинні до вересня 2014 р. підготувати пропозиції про внесення змін до Земельного кодексу України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з розпорядження земельними ділянками, у тому числі за межами населених пунктів.

Також до вересня 2014 р. зазначені міністерства повинні розробити зміни до закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (у новій редакції), та законодавчого врегулювання порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою України.

Також уряд доручив Мінрегіону, Мінекономрозвитку, Мін'юсту, Мінфіну до вересня 2014 р. розробити проекти законів "Про внесення змін до закону України "Про органи самоорганізації населення" (нова редакція) та "Про внесення змін до закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (нова редакція).

Крім того, у тримісячний строк з дня набрання чинності змін до Конституції України щодо реформування місцевого самоврядування ці міністерства повинні розробити проекти законів "Про внесення змін до закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (нова редакція) та "Про місцеві органи виконавчої влади".