ua en ru

Уряд затвердив норми добового польового набору продуктів для військових ЗСУ

Уряд затвердив норми добового польового набору продуктів для військових ЗСУ Фото: Кабінет міністрів України

Готові страви можна буде отримувати без попередньої термічної обробки

Кабінет міністрів України затвердив норми добового польового набору продуктів харчування військовослужбовців Збройних сил України та інших військових формувань. Про це свідчить постанова №696 від 3 жовтня, опублікована на урядовому порталі.

Так, згідно з новою нормою, військові в польових умовах отримуватимуть пшеничні галети - 150 г/добу, сухарі - 100 г/добу, готова до вживання перша страва (борщ з м'ясом або супи в с м'ясом асортименті) в реторт-упаковці - 500 г/добу, готова до вживання друга страва (каші з м'ясом або овочі з м'ясом в асортименті) в реторт-упаковці посилання - 1 050 г/добу, кава розчинна - 2 г/добу, чай - 4 г/добу, цукор - 30 г/добу, мед і джем - по 20 г/добу, перець - 0,3 г/добу, сіль - 3 г/добу, а також по 3 пластикових ложки, мокрі і сухі серветки.

Підкреслюється, що дана норма застосовується в разі неможливості готувати гарячі страви з продуктів по основній нормі харчування.

Крім того, для кожного раціону (сніданку, обіду, вечері) додатково надається бутильована питна вода з розрахунку 0,5 л на раціон незалежно від пори року, а в період з 1 червня по 1 вересня - по 1 л.

Відзначається, що для військових, які безпосередньо беруть участь в антитерористичній операції (АТО), в норму додатково включається 30 г сухофруктів (в асортименті), 35 г шоколаду чорного (какао не менше 56%), 1 гумка жувальна, 1 безполумневий нагрівач їжі - в раціон сніданку; 1 гумка жувальна, 1 безполумневий нагрівач їжі - в раціон обіду; 200 г готової до вживання м'ясної страви (м'ясо тушковане яловичини вищого гатунку, м'ясо тушковане свинини безсортове) в реторт-упаковці, 1 гумка жувальна, 1 безполумневий нагрівач їжі, 2 г кави розчинної, 10 г цукру - в раціон вечері.

"Завдяки новим технологіям упаковки (реторт-пакет) готові страви можна буде отримувати без попередньої термічної обробки, що забезпечить компактність і зручність при використанні. У районі проведення АТО в нормі передбачається застосування безполумневого нагрівача їжі, що дозволить військовослужбовцям автономно забезпечувати себе гарячим харчуванням, не виявляючи свого місцезнаходження противнику", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін схвалив технічні умови для харчових наборів нового зразка.