ua en ru

Кабмін затвердив державну програму проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 рр. вартістю 187 млн грн

Кабінет міністрів України затвердив державну цільову науково-технічну програму проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 рр. вартістю 187 млн грн. Про це йдеться у постанові Кабміну від 3 листопада 2010 р. №1002.
Метою програми є проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень в Антарктиці, забезпечення ефективного функціонування антарктичної станції "Академік Вернадський", виконання міжнародних зобов'язань України відповідно до договору про Антарктику та проведення науково обґрунтованої оцінки біологічного та мінерально-ресурсного потенціалу регіону.
Виконання програми дасть змогу: забезпечити проведення досліджень на антарктичній станції "Академік Вернадський", модернізацію її науково-технічної бази; визначити найперспективніші ділянки шельфу моря Беллінзгаузена на вуглеводну (нафта, газ) та рудну спеціалізацію; розробити схему зміни великомасштабної, глобальної атмосферної циркуляції та погодних умов над районом Антарктичного півострова до середини XXI століття і методи прогнозування погоди; створити сезонну науково-дослідну базу на Антарктичному півострові; визначити закономірності впливу метеорологічних умов і динаміки океанічного середовища на формування і розподіл зон підвищеної біологічної продуктивності та промислової значущості західно-антарктичного сектору Південного океану; визначити критерії оцінки стану людини під час тривалого перебування в екстремальних умовах та розробити комплексну технологію профілактики дизадаптаційних порушень, збереження здоров'я і працездатності учасників антарктичних експедицій; розробити і впровадити нові технології, препарати та матеріали; створити інформаційні системи і технології, спостережно-аналітичні системи для здійснення контролю за станом морського середовища та ін.
Фінансування програми передбачається здійснити за рахунок коштів державного бюджету та інших джерел. Орієнтовний обсяг коштів, необхідних для виконання програми, становить 187 млн грн, з них за рахунок державного бюджету - 183 млн грн, інших джерел - 4 млн грн. Обсяг фінансування програми визначається щороку виходячи з можливостей державного бюджету з урахуванням конкретизації завдань та заходів за підсумками виконання програми.