ua en ru

Кабмін затвердив річний та середньостроковий плани дій уряду

Кабмін затвердив річний та середньостроковий плани дій уряду Фото: Володимир Гройсман

Кабмін затвердив плани дій на 2017 і до 2020 року

Кабінет міністрів України сьогодні, 3 квітня 2017 року, затвердив річний та середньостроковий плани дій уряду. Відповідне рішення було прийнято в ході засідання Кабміну, передає кореспондент РБК-Україна.

"Прошу підтримати середньостроковий план пріоритетних дій уряду до 2020 року і план пріоритетних дій уряду на 2017 рік", - сказав перший віце-прем'єр-міністр України, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

Серед основних завдань плану, за словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, це сильна економіка, щорічне зростання ВВП на 4-5%. Він зазначив, що Україна також повинна відійти від типу економіки, орієнтованого на сировину. Важливим питанням є і побудова сильної державної служби та розвиток людського капіталу: збільшення тривалості життя українців, підняття рівня якості їх життя. Пріоритетом є і верховенство права, зокрема, трансформація судової системи, дерегуляційні процеси і створення сприятливого бізнес-клімату, а також посилення оборонного комплексу і реінтеграція окупованих територій.

"Наше завдання, щоб влада, яку ми формуємо, в тому числі з урахуванням децентралізації, влади на місцях, почала надавати якісні послуги своїм громадянам. Ми повинні впроваджувати нові системи управління у владі і створювати умови для оновлення кадрового потенціалу... Загальну координацію буде здійснювати прем'єр-міністр України... Ми забезпечимо якісний моніторинг виконання завдань", - розповів прем'єр.

Глава уряду також зазначив, що прийняття всіх необхідних законопроектів для реалізації планів може бути здійснено парламентаріями протягом двох днів.

Так, Кабінет міністрів України ухвалив проект розпорядження "Про затвердження середньострокового плану пріоритетних дій уряду до 2020 року та плану пріоритетних дій уряду на 2017 рік", що, згідно з пояснювальною запискою до документу, дозволить поліпшити систему стратегічного планування, моніторингу та оцінки, включаючи основи оцінки результативності діяльності міністерств та інших держорганів для досягнення цілей впровадження запланованих політик.

Отже, робота уряду в поточному році і до 2020 року буде зосереджена на таких напрямках:

Економічне зростання

У середньостроковому плані економічного зростання планується досягти шляхом спрощення адміністрування податків, реформування митниці, фінансового сектора, ринку праці, вугільної галузі, земельної реформи, розвитку підприємництва, публічних закупівель, інновацій і реформи у сфері інтелектуальної власності, виробництва, експорту, залучення інвестицій, регіональний економічний розвиток, підвищення енергонезалежності, впровадження третього енергопакету ЄС.

У цьому контексті в планах Кабміну на 2017 рік, зокрема, розробка низки законопроектів щодо сплати податків, держстрахування, декларування доходів, створення нового органу, який буде займатися фінансовими правопорушеннями, розробка стратегії розвитку держбанків, розробка законопроекту про захист економічної конкуренції, тощо.

Ефективне управління

У середньостроковій перспективі ефективне управління передбачає, зокрема, реформу системи державного управління, розвиток електронного управління, децентралізація, реформа системи державного управління фінансами, запобігання зміні клімату, збереження природної спадщини.

У 2017 році в цьому напрямку робота Кабміну буде зосереджена на розробці методики підготовки документів стратегічного планування, затвердженні плану реалізації проекту впровадження електронного документообігу, питаннях оплати праці держслужбовців, проведення конкурсів на зайняття вакантних посад в державних органах, запровадження єдиного веб-порталу електронного уряду, а також інституту старост.

Розвиток людського капіталу

У середньостроковому плані Кабміну в цьому напрямі вказані, зокрема, нова система організації охорони здоров'я, доступність ліків, реформування екстренної медичної допомоги, доступна та якісна освіта, фінансування науки, створення справедливої системи пенсійного страхування, соцпідтримка населення, національне патріотичне виховання, створення суспільного телебачення та радіомовлення, формування позитивного іміджу України.

У 2017 року Кабмін зокрема планує оновлення системи підвищення кваліфікації вчителів, затвердження концепції розвитку педагогічної освіти, розширення програми дошкільних навчальних закладів, затвердження стандартів вищої школи.

Верховенство права та боротьба з корупцією

У середньостроковому плані Кабміну: забезпечення функціонування Єдиного реєстру е-декларацій, підвищення рівня стандартів доброчесності чиновників, підтримка антикорупційної реформи, ефективна діяльність Держбюро розслідувань та Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, рівний доступ до правосуддя та правової допомоги.

У 2017 році в цьому контексті Кабмін має намір, зокрема, вирішити питання закупівлі серверного обладнання, необхідного для роботи реєстру е-декларування, сформувати групу з кооррдинации антикорупційних реформ, обрати керівництво Держбюро розслідувань, запустити професію приватного виконавця.

Безпека і оборона громадян

У середньостроковому плані пріоритетами уряду є, зокрема, впровадження об'єднаного керівництва силами оборони, підвищення надійності охорони і рівня захищеності держкордону, забезпечення боєздатності та готовності Нацгвардії до виконання завдань, захист і відновлення політико-дипломатичним шляхом територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів, формування і реалізація державної політики у сфері інформбезпеки, просування інтересів України у світі, забезпечення кіберзахисту.

У 2017 року робота Кабміну в цьому напрямі буде зосереджена на вдосконаленні системи військового керівництва ЗСУ, створення Сил спецоперацій як окремого роду військ за стандартами НАТО, реформування Військової служби провопорядка у ВСУ у Військову поліцію, створення центру по розробці та реалізації державної інформполітики щодо Донбасу і Криму, протидія антиукраїнській пропаганді.

Наживо: засідання Кабінету міністрів України

Опубліковано Volodymyr Groysman 3 квітня 2017 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін затвердив фінансовий план"Укрспецекспорту" на 2017 рік.