ua en ru

Кабмін утворив міжвідомчий координаційний штаб з питань соцзабезпечення внутрішніх біженців

Кабінет міністрів України утворив міжвідомчий координаційний штаб з питань, пов'язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території.

Кабінет міністрів України утворив міжвідомчий координаційний штаб з питань, пов'язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території. Про це йдеться у розпорядженні уряду № 588-р від 11 червня 2014 р.

"Погодитися з пропозицією Міністерства внутрішніх справ про утворення міжвідомчого координаційного штабу з питань, пов'язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції", - йдеться у документі.

Забезпечити діяльність міжвідомчого координаційного штабу Кабмін доручив Державній службі з надзвичайних ситуацій.

Зокрема ДержНС повинна утворити при своїх територіальних органах регіональні штаби з питань, пов'язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, під керівництвом заступників керівників територіальних органів ДержНС в областях та м. Києві.

Згідно з документом, очолить міжвідомчий координаційний штаб заступник голови ДержНС, першим заступником голови штабу призначений заступник міністра внутрішніх справ, заступником голови штабу - заступник голови ДМС. Крім того, до координаційного штабу увійдуть: заступник міністра соціальної політики, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, заступник міністра інфраструктури, заступник міністра охорони здоров'я, заступник міністра освіти і науки, заступник міністра оборони, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, заступник міністра фінансів, заступник міністра юстиції та ін. Відповідальний секретар штабу - представник ДержНС.

"До участі в роботі Міжвідомчого координаційного штабу та регіональних штабів залучаються в установленому порядку працівники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками)", - йдеться у розпорядженні уряду.

Крім того, Кабмін затвердив план заходів, пов'язаних із соціальним забезпеченням переселенців з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО.

Зокрема уряд доручив МВС, Міноборони, ДСНС, МОЗ, Мін'юст, ДМС, Мінінфраструктури, Мінсоцполітики, обласні та Київська міська держадміністрації, СБУ створити та забезпечити належне функціонування на тимчасово окупованій території та в районах проведення АТО і на суміжній з ними території транзитні пункти з метою виявлення осіб, причетних до терористичної діяльності, які намагаються провезти зброю, боєприпаси, вибухові матеріали та використовують підроблені документи, а також для надання необхідної допомоги громадянам України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.
Також ДМС та Мінсоцполітики повинні забезпечити ведення реєстру громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО і пройшли співбесіду в транзитних пунктах, щоденне інформування Міжвідомчого координаційного штабу з питань, пов'язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, про кількість громадян, розміщених у визначених регіональними штабами приміщеннях для тимчасового проживання.

Крім того, Кабмін доручив регіональним штабам з розміщення громадян України, які переселяються з АР Крим та м. Севастополя в інші регіони України до 25 червня 2014 р. передати територіальним підрозділам ДМС всю наявну інформацію про громадян України, які переселяються з АРК та м. Севастополя та районів проведення АТО в інші регіони України.
У свою чергу центральні та місцеві органи виконавчої влади і центральні органи виконавчої влади із спеціальним статусом (за згодою) із залученням органів місцевого самоврядування та Державного управління справами повинні підготувати та подати міжвідомчому координаційному штабу перелік об'єктів державної та комунальної власності в розрізі адміністративно-територіальних одиниць, у яких можливе розміщення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО та забезпечити постійне оновлення зазначеного переліку об'єктів.

Також МОН, обласні та Київська міська держадміністрації із залученням органів місцевого самоврядування повинні сприяти,щоб громадяни України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, змогли продовжити навчання та здобуття освіти.

Також уряд доручив відповідальним органам виконавчої влади розв'язати проблеми, пов'язаних з їх соціальним захистом, передбачивши, зокрема, відновлення всіх соціальних виплат, надання допомоги в працевлаштуванні, та створити належні умови для їх тимчасового проживання.

Крім того, Мінсоцполітики, Мінрегіон, Мінфін, Мінінфраструктури, Мінекономрозвитку, Міноборони, МОЗ, МОН, МВС, Мін'юст, ДСНС, ДМС, обласні та Київська міська держадміністрації із залученням органів місцевого самоврядування повинні до 25 червня 2014 р. утворити єдину інформаційну базу даних щодо соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, та розмістити її в Інтернеті та забезпечити роботу цілодобової телефонної "гарячої лінії", залучивши працівників заінтересованих центральних органів виконавчої влади для надання роз'яснень прав та обов'язків громадянам України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО.

Крім того, Мінекономрозвитку, Мінфін, ДСНС, МОН, МОЗ, Мінрегіон, Мінсоцполітики, Міноборони, Мін'юст, інші центральні органи виконавчої влади і центральні органи виконавчої влади із залученням органів місцевого самоврядування та Державного управління справами повинні до 25 червня 2014 р. визначити потребу у коштах резервного фонду державного бюджету, необхідних для тимчасового поселення сімей громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО та подати на розгляд Кабінету міністрів України проект відповідного рішення.