ua en ru

Кабмін сьогодні розгляне зменшення відповідальності розкаяних учасників картельних змов

Антимонопольний комітет (АМКУ) хоче розширити можливість застосування в Україні системи Leniency - звільнення чи пом'якшення відповідальності учасників картельної змови при добровільному його розкритті. Про це пише "Комерсант-Україна".

Сьогодні уряд планує розглянути проект змін до закону "Про захист економічної конкуренції". Документ передбачає пом'якшення відповідальності за здійснення антиконкурентних узгоджених дій при добровільному зверненні його учасників в Антимонопольний комітет. Зараз п. 5 ст. 6 закону поширює дію системи Leniency на компанію, яка першою надасть АМКУ інформацію про картельну змову. Вона може бути повністю звільнена від відповідальності - ця норма існує в Україні з 2001 року. У підготовленому АМКУ законопроекті мова йде про компанії, які повідомляють про порушення, але не першими. За порушення конкуренції застосовується адміністративна відповідальність - штраф до 10% доходу від реалізації продукції за попередній рік.

Розширення можливості застосування системи Leniency - європейська норма. За словами заступника голови АМКУ - державного уповноваженого Лариси Колесник, новий механізм дозволить АМКУ отримати доказову базу, що підвищить рівень розкриття антиконкурентних узгоджених дій. Партнер юрфірми Astapov Lawyers Антоніна Ягольник зазначає, що отримати докази змови складно, тому і існує інститут Leniency. Його мета - спонукати компанії сприяти розслідувань держорганів.

"В Європі таке законодавство працює вже кілька десятків років, але активно його стали застосовувати тільки останнім часом. Я б не називала це стукацтвом: такі норми позитивні, адже змову завдає шкоди конкуренції", - говорить юрист.

В Україні, на її думку, система може використовуватися глобальними корпораціями, які працюють по всьому світу. Лариса Колесник не змогла відповісти про кількість справ у рамках Leniency - це конфіденційна інформація. Експерти кажуть, що у АМКУ нещодавно з'явилося кілька таких справ. На думку Антоніни Ягольник, норма була б актуальною у разі автоматичного звільнення від відповідальності без оцінки доказів, наданих учасниками ринку.
Бізнес неохоче коментує пропозицію комітету. За словами одного із представників компанії на ринку побутової техніки та електроніки, це може бути прогресивним методом, так як важливо не покарання, а відновлення конкурентного середовища. "І якщо з допомогою такого методу АМКУ доб'ється цього, то чому ні?" - говорить співрозмовник.
"Я у своїй галузі не зустрічав такого. Якщо пропонується норма, то, мабуть, вони на щось розраховують", - додав директор зі стратегічного розвитку мережі "Ельдорадо" Сергій Цибульський. У той же час директор з корпоративних зв'язків компанії "Київстар" Михайло Шуранов заявляє, що участі в подібному пропозиції категорично приймати не будуть.

"Для нас як соціально відповідальної компанії та одного з найбільших платників податків питання законного ведення бізнесу лежить в площині принципів та прозорості, а не в площині боязні відповідальності за правопорушення. Тому нам важко судити про вплив даних змін на мотивацію можливих порушників", - уточнює Шуранов.

Виконавчий директор асоціації дистриб'юторів "Фармукраїна" Денис Шевченко впевнений, що в рішенні АМКУ є плюси і мінуси.
"Це, з одного боку, заохочення, щоб наговорювали один на одного в антиконкурентних цілях. А з іншого, ті сторони, які потрапили в розслідування за формальними ознаками, зможуть легально піти від відповідальності. З останнього прикладу: розслідують порушення відносно іноземних виробників, а ми, дистриб'ютори, підписавши з ними контракт, є однією із сторін розслідування", - розповів Шевченко.