ua en ru

Кабмін сьогодні розгляне основні напрямки бюджетної політики на 2017 рік

Кабмін сьогодні розгляне основні напрямки бюджетної політики на 2017 рік Фото: Арсеній Яценюк

Засідання Кабміну почнеться о 13:00

Кабінет міністрів України сьогодні, 30 березня 2016 року, на засіданні розгляне проект розпоряджень Кабміну "Про схвалення проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2017 рік" та проект постанови Верховної Ради України „Про Основні напрями бюджетної політики на 2017 рік”. Про це йдеться в порядку денному на сайті уряду.

Як зазначається у тексті проекту, основні напрямки бюджетної політики на 2017 рік ґрунтуються на положеннях програми діяльності Кабміну, коаліційної угоди, стратегії сталого розвитку "Україна-2020", програми співпраці з Міжнародним валютним фондом та іншими міжнародними організаціями, а також на засадах Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, невід’ємною частиною якої є угода про створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС.


"Процеси структурної трансформації української економіки є невідворотними. Сформовані нові виклики, в тому числі під впливом інтеграційних процесів, зміни взаємовідносин з Російською Федерацією, а також підвищення турбулентності на світових ринках в умовах загострення у різних частинах світу геополітичних проблем та зміни моделі розвитку економіки Китаю вимагають активної перебудови всієї економічної системи України", - йдеться у тексті документу.

Також зазначається, що головними вимогами до ефективності бюджетної політики стають не кількісні, а якісні характеристики перетворень, такі як висока конкурентоздатність, продуктивність та енергоефективність виробництва, проведення реформ в галузях, прозорість та відповідальність влади.

Як зазначається, у ході визначення основних напрямків бюджетної політики враховуються прогнозні макропоказники економічного та соціального розвитку України (номінальний (2 574,9 млрд гривень) та реальний (темпи зростання - 103%) ВВП, індекс споживчих цін - 108,1% та цін виробників - 108,5%, рівень безробіття - 8,6%, курс гривні до долара - 27,2 гривні). Цы показники враховуватимуться при підготовці держбюджету на 2017 рік.

Як зазначається, пріоритетними завданнями податкової політики на 2017 рік є, зокрема, запровадження одноразового добровільного декларування майна фізичних осіб та непрямих методів контролю за відповідністю доходів і витрат фізосіб, мінімізація ризиків ухилення від сплати податків та спрощення їх адміністрування, наближення податкового законодавства України до законодавства ЄС.

Серед основних завдань бюджетної політики значиться встановлення дефіциту бюджету на рівні 3% ВВП.

Крім того, повідомляється, що для складання проекту Закону України "Про державний бюджет України на 2017 рік" планується вирішення, зокрема, питання продовження пенсійної реформи, монетизація субсидій та пільг, вдосконалення механізму забезпечення адресності надання всіх видів пільгових послуг з упорядкуванням категорій їх отримувачів і встановлення економічно та соціально обгрунтованих нормативів споживання, підвищення ефективності соцдопомоги та системи соцпослуг в Україні, подальший розвиток співпраці з ЄС, протидія актуальним загрозам нацбезпеці України та реалізація Стратегії нацбезпеки України.

Також на порядку денному Кабміну, зокрема, розгляд проектів законів "Про Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації", "Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення інвестування майна і майнових прав за межами України та реекспорту товарів", "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність", та постанов "Про припинення дії Угоди між Урядом Російської Федерації та Урядом України про співробітництво в галузі технічного захисту інформації", "Про ефективне використання державних коштів".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада України планує надати Кабінету міністрів України повноваження щодо затвердження складу Національної агенції із забезпечення якості вищої освіти.