ua en ru

Кабмін вирішив випустити у 2014 р. п'ятирічні облігації зовнішньої держпозики на 1 млрд дол. під гарантії США

Кабінет міністрів України вирішив випустити у 2014 р. п'ятирічні облігації зовнішньої держпозики на 1 млрд дол. під гарантії США.

Кабінет міністрів України вирішив випустити у 2014 р. п'ятирічні облігації зовнішньої державної позики на 1 млрд дол. під гарантії США. Текст відповідної постанови від 8 травня 2014 р. № 132 " Про здійснення державних зовнішніх запозичень у 2014 р." оприлюднений на сайті уряду.

Цією постановою, зокрема, затверджені умови випуску даних облігації.

"Облігації зовнішньої державної позики 2014 р. випускаються загальним обсягом на суму до 1 000 млн дол. США. Номінальна вартість однієї облігації становить 200 тис. дол. США та/або більшу суму, що є цілим числом, кратним 1 тис. дол. США", - йдеться в постанови.

Також умовами визначено, що на облігації нараховується дохід за ставкою не вище 2,9% річних. Відсотковий дохід за облігаціями сплачується щороку 16 листопада та 16 травня починаючи з 16 листопада 2014 р.

При цьому погашення облігацій має бути здійснене 16 травня 2019 р.

Крім того, зобов'язання за облігаціями забезпечуються гарантією США, від імені яких діє Агентство США з міжнародного розвитку, згідно з угодою про гарантії запозичення між Україною та США, підписаною 14 квітня 2014 р.

"Погашення та обслуговування облігацій здійснюється за рахунок коштів, передбачених законом про державний бюджет України на відповідний рік для погашення та обслуговування державного боргу", - йдеться також в постанові.

Водночас цією постановою Міністерству фінансів України доручається здійснити випуск облігацій та передбачати під час складання проекту держбюджету на відповідний рік кошти для погашення та обслуговування облігацій.

Також цією постановою міністрові фінансів Олександру Шлапаку надається право остаточного визначення відсоткової ставки доходу, що нараховується за облігаціями, у межах, передбачених умовами випуску, затверджених цією постановою, за результатами прайсингу.

Нагадаємо, 14 квітня 2014 р. між урядами України та США було підписано угоду про надання нашій державі 1 млрд дол. фінансової допомоги.