ua en ru

Кабмін вирішив виділити 45 га в Чорнобильській зоні для спорудження сховища відпрацьованого ядерного палива

Кабінет міністрів України прийняв рішення про виділення 45 га землі в Чорнобильській зоні відчуження для спорудження централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Кабінет міністрів України прийняв рішення про виділення 45 га землі в Чорнобильській зоні відчуження для спорудження централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Про це журналістам заявив президент ДП НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні розглядався один з етапів цього рішення - це виділення земельної ділянки в зоні відчуження загальною площею 45 Га. Це рішення прийнято", - заявив Недашковський.

За його словами, сьогодні Україна тимчасово зберігає відходи на території Російської Федерації, за що платить близько 150-200 млн дол. у рік. Будівництво такого сховища дозволить економити ці кошти.

Недашковський зазначив, що в поточному році планується старт спорудження сховища. До 2017 р. повинен бути готовий пусковий комплекс, який дозволить зберігати близько 20% відпрацьованого ядерного палива з трьох українських атомних електростанцій.

Він підкреслив, що будівництво сховища буде займатися американська компанія. Загальна вартість пускового комплексу становить 1,2 млрд грн, а загальна вартість будівництва сховища - 3,7 млрд грн.