ua en ru

Кабмін вирішив зібрати з кожного жителя багатоповерхівки додатково 100 гривень, - "Наш край"

Кабмін вирішив зібрати з кожного жителя багатоповерхівки додатково 100 гривень, - "Наш край" Фото: Антон Кіссе

Кабмін намагається створити чергову "годівницю" для чиновників і зібрати з мешканців багатоповерхівок по 100 грн за сертифікати енергоефективності. Про це заявив співголова партії "Наш край", народний депутат Антон Кіссе.

На його думку, уряд повинен відкликати законопроект "Про енергетичну ефективність будівель", який передбачає виготовлення сертифікатів енергоефективності багатоповерхівок за рахунок людей.

"Законопроект передбачає, що кожен будинок, незалежно від часу будівництва, повинен буде отримати сертифікат енергоефективності. Видавати ці документи будуть сертифіковані Кабміном компанії, а оплачувати люди. Зрозуміло, що пройдуть сертифікацію тільки "потрібні" структури, а кінцевим одержувачами доходів будуть чиновники", - сказав Антон Кіссе, зазначивши, що, за оцінками експертів, вартість сертифіката энергоэфекивности для одного мешканця багатоповерхівки буде не менше 100 грн.

Тому, підкреслив співголова "Нашого краю", Кабмін повинен відкликати свій законопроект і внести новий. "Видача сертифікатів енергоефективності багатоповерхівок має відбуватися виключно на безкоштовній основі", - заявив він.

У цілому, на його думку, в умовах економії енергоресурсів, ідея поставити на облік кожен будинок - правильна. "Однак уряд повинен зважувати кожен свій крок і не провокувати корупцію або створення "годівниць" для чиновників", - резюмував Антон Кіссе.

Як відомо, у Верховній Раді зареєстрований проект закону "Про енергетичну ефективність будівель" (№4941), що передбачає введення сертифікації енергоефективності приміщень, в тому числі і житлового фонду. Згідно з документом, оплата виготовлення сертифікатів енергоефективності буде здійснюватися за рахунок замовника, в тому числі ОСББ або керуючого багатоквартирного будинку.