ua en ru

Кабмін дозволив ВНЗ розміщувати тимчасово вільні бюджетні кошти в банках

Кабмін дозволив ВНЗ розміщувати тимчасово вільні бюджетні кошти в банках Фото: Кабмін

При цьому буде заборонено списувати грошові кошти з такого рахунку навчального закладу

Кабінет Міністрів України затвердив постанову № 657 "Про затвердження Порядку розміщення вищими і професійно-технічними навчальними закладами на вкладних (депозитних) рахунках в установах банків державного сектору економіки тимчасово вільних бюджетних коштів, отриманих за надання платних послуг" від 26 серпня 2015 року, повідомляє прес-служба міністерства освіти і науки України (МОН України).

Таким чином, вищі та професійно-технічні навчальні заклади зможуть розмістити тимчасово вільні бюджетні кошти в національній валюті в державних банках за умов оформленої заявки-пропозиції до банку, наявності у договорі між банком та закладом пункту щодо права закладу на повернення вкладу за першою ж його вимогою без сплати банку неустойки. Окрім того, банківській установі забороняється списувати кошти з вкладного (депозитного) рахунка навчального закладу.

Тимчасово вільні бюджетні кошти на вкладних (депозитних) рахунках навчальних закладів розміщуються лише у межах поточного бюджетного періоду. Вищі та професійно-технічні навчальні заклади зобов'язані повернути кошти не пізніше 20 грудня такого ж періоду на спеціальний рахунок, відкритий в органі Казначейства, або на поточний рахунок, відкритий відповідно до законодавства у банку. Відсотки за користування вкладом (депозитом) повертаються на спеціальний реєстраційний рахунок, відкритий в органі Казначейства, не пізніше 20 грудня поточного року.

Кошти навчального закладу на депозитному рахунку можуть бути розміщені за умови відсутності простроченої кредиторської заборгованості за загальним фондом та відповідними напрямами використання спеціального фонду навчального закладу на дату розміщення.

Порядок розміщення тимчасово вільних бюджетних коштів, отриманих за надання платних послуг, затверджений відповідно до частини дев'ятої статті 13 Бюджетного кодексу України Кабінет Міністрів України.

Нагадаємо, також в Україні вступив в силу закон про право релігійних установ створювати навчальні заклади та Закон про держпідтримку освіти для учасників АТО і їх дітей набув чинності в Україні.