ua en ru

Кабмін дозволив "Нафтогазу" продовжити термін погашення кредиту "Укргазбанка"

Кабмін дозволив "Нафтогазу" продовжити термін погашення кредиту "Укргазбанка" Фото: "Нафтогаз України" (РБК-Україна)

Раніше сторони погодили продовження терміну погашення на 12 місяців

Кабінет міністрів дозволив НАК "Нафтогаз України" і "Укргазбанку" продовжити дію кредитних договорів. Відповідне рішення уряду є в розпорядженні РБК-Україна.

Відзначимо, між "Нафтогазом" і "Укргазбанком" укладені кредитні договори та договори застави з загальним лімітом кредитування 3,5 млрд гривень і кінцевим терміном погашення 10 червня 2018. Враховуючи сезонний характер ведення господарської діяльності (газ купується і закачується в ПСГ протягом весняно-літнього періоду, а його відбір з ПСГ і реалізація здійснюється протягом осінньо-зимового періоду), НАК протягом літнього періоду відчуває дефіцит оборотних коштів.

Зокрема, з середини квітня "Нафтогаз" має фінансувати закупівлю газу для опалювального сезону 2018/2019. Крім цього, до кінця червня компанія має виконати платіжні зобов'язання перед державним бюджетом у значних обсягах. У зв'язку з цим "Нафтогаз" і "Укргазбанк" погодили продовження строку погашення кредитних договорів на 12 місяців.

Згідно з постановою від 15.06.2011 № 809, якою затверджено порядок погодження залучення державними підприємствами, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій належать державі, кредитів, надання гарантій або поруки підлягає погодженню Кабміном.

Метою нинішнього розпорядження є створення передумов для продовження терміну дії кредитних договорів, укладених між НАК і "Укргазбанком" на суму 3,5 млрд доларів для забезпечення своєчасних розрахунків з постачальниками природного газу, оплати послуг з його транспортування та зберігання, а також для розрахунків за зобов'язаннями перед держбюджетом.

Фото: розпорядження Кабміну

Нагадаємо, в серпні 2017 року Кабмін схвалив залучення "Нафтогазом" кредиту "Укргазбанку" в сумі 3,5 млрд гривень. Термін дії лінії - 1 рік, ставка за кредитом - 17,5%, забезпеченням за кредитом є природний газ.