ua en ru

Кабмін схвалив залучення "Нафтогазом" кредиту "Укргазбанку" у сумі 3,5 млрд гривень

Кабмін схвалив залучення "Нафтогазом" кредиту "Укргазбанку" у сумі 3,5 млрд гривень Фото: "Нафтогаз" візьме у "Укргазбанку" 3,5 млрд гривень кредиту (колаж РБК-Україна)

Процентна ставка за кредитом складе 17,5% річних

Кабінет Міністрів України схвалив залучення НАК "Нафтогаз України" у ПАТ "Укргазбанк" кредитної лінії 3,5 млрд гривень. Про це свідчить постанова уряду від 9 серпня, наявне у розпорядженні РБК-Україна.

Так, у пояснювальній записці до документа йдеться, що в липні-серпні 2017 закінчується термін дії кредитних договорів, раніше підписані між "Нафтогазом"і "Укргазбанком" на загальну суму 3,485 млрд гривень. Проектом фінансового плану" Нафтогазу "на 2017 рік передбачено рефінансування кредитної заборгованості перед" Укргазбанком".

Крім того, своє прохання НАК аргументував незначними надходженнями оплати за газ в літній період, а також досить значним боргом підприємств теплоенергетики за поставлений газ. За даними Наку, сума цієї заборгованості становить 25,5 млрд гривень. Крім того, аргументував регулятор, значний збиток компанії завдає надання населенню субсидій на оплату житлово-комунальних послуг і пільг.

Тому регулятор змушений "активно використовувати кредитні ресурси", на залучення яких потрібен дозвіл уряду, як гаранта виконання зобов'язань за кредитним договором.

Термін дії лінії - 1 рік, ставка за кредитом - 17,5%, забезпеченням за кредитом є природний газ.

При цьому, ставка за користування ще не повернутими кредитними коштами встановлюється на рівні 20,5% річних. Штрафні санкції за прострочення платежу - 19,5% річних.

Крім того, за управління кредитними засобами "Укргазбанк" буде отримувати 0,1% від суми кредиту, за невикористаний ліміт НАК заплатить 1% річних.

У випадку дострокового погашення кредиту регулятор додатково заплатить 2%.

Нагадаємо, у "Нафтогазі" розповіли про умови отримання траншу Європейського банку реконструкції та розвитку на закупівлю газу.