ua en ru

Кабмін дозволив міліції застосовувати водомети для припинення масових безпорядків

Кабінет міністрів України дозволив міліції застосовувати водомети для припинення масових безпорядків. 

Кабінет міністрів України (Кабмін) дозволив міліції застосовувати водомети для припинення масових безпорядків. Про це йдеться у відповідних постановах Кабміну.

Так, постановою № 14 від 22 січня 2014 р. уряд вніс зміни до пункту 16 правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку, затверджених постановою Ради Міністрів Української РСР від 27 лютого 1991 р. № 49 виклавши його в такій редакції: "16. Водомети застосовуються працівниками міліції для припинення масових безпорядків і групових порушень громадського порядку, відбиття нападу на будівлі, приміщення, споруди і транспортні засоби незалежно від їх належності, захисту громадян і самозахисту від нападу та інших дій, що створюють загрозу їх життю, здоров'ю, житлу чи майну".

Також постановою № 13 від 22 січня 2014 р. Кабінет міністрів вніс зміни до пункту 12 правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку, затверджених постановою Ради міністрів Української РСР від 27 лютого 1991 р. № 49, якими розширив перелік спецзасобів, дозволених використовувати міліції проти учасників масових заворушень. Зокрема дозволив використовувати ручні газові гранати "Дрейф-2", світлошумові гранати "Заря-2", "Факел-С", "Пламя-М" та ручні димові гранати.

Також указом № 12 від 22 січня 2014 р. Кабмін затвердив порядок проведення додаткових заходів захисту безпеки громадян.
Згідно з документом, цей порядок визначає механізм проведення органами внутрішніх справ додаткових заходів, пов'язаних із забезпеченням прав і свобод людини і громадянина та нормального функціонування органів державної влади України.

"Органи внутрішніх справ у разі наявності інформації про можливі порушення громадського порядку, загрози вчинення екстремістських дій, порушення законодавства під час проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій проводять додаткові заходи з метою забезпечення прав і свобод людини і громадянина та нормального функціонування органів державної влади України", - йдеться в порядку.

Зокрема, серед додаткових заходів зазначаються:

- тимчасове обмеження руху транспортних засобів на вулицях, дорогах, об'єктах.

- тимчасове обмеження доступу громадян на окремі ділянки місцевості та об'єкти.

"Додаткові заходи не розповсюджуються на мешканців, працівників закладів, підприємств, установ та організацій, службові транспортні засоби, транспортні засоби спеціалізованого та спеціального призначення тощо", - йдеться в документі.

Додаткові заходи проводяться та припиняються за рішенням відповідного керівника органу внутрішніх справ.

Крім того, влада зобов'язана доводити до відома населення інформацію про проведення додаткових заходів.